De les quatre sales dels antics cinemes texas, dues —les del pis de sota— es mantindran per a la projecció de pel·lícules. Totes amb el català de protagonista, ja sigui perquè és l’idioma original de la cinta o bé perquè s’ha doblat. També hi haurà lloc per a les estrenes internacionals del moment, però sempre doblades o subtitulades en llengua catalana. A més, es recuperaran les matinals familiars els caps de setmana.

Però el nou Espai Texas no serà només cinema. Les arts escèniques ocuparan el pis de dalt, amb una profunda remodelació que implica convertir les dues sales actuals en una de sola. Al mig, un escenari de 80 metres quadrats i dues grades a banda i banda on cabran 200 persones. Serà una sala a mig camí del teatre de proximitat i el de gran format que permetrà, diuen els impulsors, fer rendibles petites produccions que, sovint, no acaben de trobar el seu espai a Barcelona. A més, només entrar-hi, es preveu fer-hi un bar.

Uns cinemes amb 111 anys d’història

Quan reobri, la intenció és fer-ho a l’octubre, es recuperarà un espai amb 111 anys d’història vinculada al cinema. Va obrir a principis dels anys 20 amb el nom de Cinema Bailén. Des de llavors (amb un parèntesi per la guerra en què va ser un menjador social) també s’ha dit Lauren Gràcia i Cinemes Texas. La pandèmia en va dur al tancament l’any 2020 i els veïns van reclamar la reobertura d’un equipament molt estimat a Gràcia.