El Concurs Internacional de Música Maria Canals ha acollit l’actuació de Jesús Sánchez, un pianista sense braços que toca amb els peus i que també participa en el concurs. Ho ha fet a la plaça Reial, l’espai on s’ha donat tret de sortida a l’edició número 68 del concurs.

En aquest espai s’han pogut escoltar les actuacions de desenes de persones, com per exemple els estudiants del Conservatori de Barcelona i del Conservatori Professional del Liceu, entre d’altres.

Una història de superació

En Jesús va néixer sense braços. Això no ha suposat un problema per poder superar les adversitats. És docent llicenciat en Educació de Belles Arts a Colòmbia i pinta des de nen a través de diverses tècniques com l’aquarel·la i l’oli.

Dins el seu programa acadèmic va observar que hi havia ensenyament musical. “No vaig pensar que em podria dedicar a això, però quan vaig veure com es valorava la música a Espanya vaig canviar d’opinió“, assegura el pianista. Actualment, Sánchez viu a Madrid i es dedica a la música.

Fa dos anys va conèixer el seu mentor

Martín Caló és músic autodidacta. Amb el temps li van oferir fer de professor de música a nens del barri d’Usera, a Madrid, i ell va acceptar.

En Jesús va conèixer Martín Caló en un espai del Maria Canals fa dos anys. “Era a Madrid, davant d’un dels pianos que havia instal·lat el Maria Canals. De sobte va arribar en Jesús i em va preguntar si podia tocar el piano. Just després em va donar el mòbil perquè el gravés i es va posar a tocar amb els peus“, explica Caló.

Des d’aquell moment, Caló va començar a formar en Jesús com a pianista. “Ara estic practicant exercicis amb ell perquè pugui guanyar elasticitat als dits del peu. Són exercicis com els que faria qualsevol pianista amb les mans“, explica.

“La música t’ofereix valors com l’empatia, intentar ser més assertius amb els altres. A mi m’ha ajudat molt a superar les adversitats i a millorar la meva resiliència“, conclou Sánchez.