La Nit dels Museus 2017 creix novament i guanya espais. Dels 83 de l’any passat als 87 d’aquesta desena edició. Una cita ja consolidada al calendari que en aquesta desena edició ha convocat 176.364 visitants, 16.000 menys que l’any passat, quan es van superar els 190.000 assistents. Els espais més visitats han estat el Museu Nacional d’Art de Catalunya (9.553 visitants), el Recinte Modernista de Sant Pau (8.625 visitants) i el MACBA (7.326 visitants). D’altra banda, els 11 espais del Museu d’Història de Barcelona, com la Domus d’Avinyó o el Refugi 307, han rebut un total de 12.050 visitants.

Entre les novetats: dos nous centres, l’Espai Bombers i la Torre de la Creu de Sant Joan Despí; dos nous itineraris, el Baluard del Migdia, del Servei d’Arqueologia de Barcelona, i un de digital, la Col·lecció Filatèlica Ramon Marull; així com la reincorporació a la festa de l’Espai Fotogràfic Centelles.

Reserva prèvia per evitar cues

En total s’han pogut visitar fins a 60 exposicions temporals i col·leccions permanents. En alguns espais, però, calia fer una reserva prèvia com al Museu de les Arts Escèniques,  La Pedrera, el Museu Picasso. Com l’any passat, hi ha hagut punts de venda mòbil de menjar en furgoteques, i degustacions gastronòmiques en diferents centres participants.

Set rutes diferents

L’esdeveniment ha proposat sis rutes que agrupen els museus per proximitat geogràfica i enllaços de transport públic, i una setena, anomenada Creació & Museus, que mostrava les deu produccions fetes a fàbriques de creació.

Com cada any, La Nit dels Museus s’ha celebrta la nit del dissabte més propera al Dia Internacional dels Museus —el 18 de maig—, en què aquests equipaments culturals allarguen l’horari. La iniciativa va néixer del Ministeri de Cultura francès l’any 2005 i a Barcelona alguns museus van començar a participar-hi el 2006, i des del 2008, l’Institut de Cultura (ICUB) dona suport i coordina l’activitat.

Dos concursos

Una altra de les novetats d’aquesta edició és que al concurs fotogràfic d’Instagram se n’hi ha afegit també un altre que permet guanyar un viatge a Londres i un carnet per visitar més de 240 museus de la Gran Bretanya durant tot un any.