Passats 10 anys, el Centre Cívic Vil·la Florida s’ha convertit en un referent de la difusió de la cultura de la vida saludable, la gastronomia, l’alimentació sana i els hàbits de consum de qualitat. Des de fa tres anys, el mes de juny, coincidint amb la festa major del barri, programen les Jornades de Salut i Gastronomia. L’equip del centre intenta facilitar a tots els públics “noves maneres d’alimentar-se i introduir a la dieta nous aliments que fins ara no es feien servir, com per exemple la quinoa”, explica Carolina Solier, dinamitzadora del centre.

Això és precisament el que fan als tallers i activitats, pensats per a gent de totes les edats. A més, al terrat, tenen instal·lades vuit taules de cultiu que cada any gestionen diferents famílies. L’objectiu és que la dieta saludable es treballi ja des de l’hort. El procés d’inscripció per optar a una taula el 2018 estarà obert fins al juliol.

Però aquest no és l’únic eix de la programació del centre. Des de fa nou anys, amb la primavera arriba el cicle cultural Miratges, dedicat a la dansa. El proper diumenge, 21 de maig, hi haurà un taller i altres actuacions de dansa als jardins. “Portem grups de gent jove, companyies emergents i d’altres de més consolidades per tenir una bona representació d’artistes dedicats a la dansa”, remarca Sara Vico, directora del Centre Cívic Vil·la Florida.

Vico reconeix que la ubicació de l’espai, a la mateixa Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall, ha fet que es converteixi en un lloc de trobada per als veïns del barri. “Treballem de forma conjunta, ens coordinem les activitats. I el que fan a la biblioteca procurem no fer-ho nosaltres. Quan algú té un cicle molt potent, els altres hi col·laboren i posen el seu granet de sorra. Això nodreix l’activitat i el desenvolupament cultural de Sant Gervasi”, explica.

La història del Centre Cívic Vil·la Florida

El que ara és el Centre Cívic Vil·la Florida va ser una antiga casa senyorial del segle XVI, residència de les famílies Santcliment, Arimon o Calvet, i també escola de puericultura a mitjan segle XX. En aquest últim cas, durant 40 anys. Després del tancament, l’edifici i la finca van patir un deteriorament progressiu. Les entitats veïnals van reivindicar aquest espai perquè fos el nou centre cívic de Sant Gervasi. Després que l’Ajuntament aconseguís la propietat de la finca i finalitzés les obres a principis del 2007, va néixer el nou equipament.