L’exposició que acull el Palau Victòria Eugènia inclou les obres guanyadores i nominades del premi d’arquitectura contemporània de la UE– Premi Mies van der Rohe. Entre les nominades n’hi ha sis de barcelonines, com ara la nova Sala Beckett, el Museu dels Bombers o l’Escola dels Encants. La mostra també té l’atractiu de poder trepitjar per primer cop aquest palau de 14.000 metres quadrats, obra de Josep Puig i Cadafalch. L’arquitecte el va construir entre el 1918 i el 1923 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona (1929),  juntament amb el d’Alfons XIII, en honor als dos reis que hi havia a Espanya en aquell moment. L’espai, actualment en desús, havia estat escollit pel govern de Xavier Trias per ubicar-hi el Museu de l’Arquitectura, però actualment aquesta opció s’ha descartat.

Arquitectura per tots els racons de la ciutat

La Setmana de l’Arquitectura, que s’allargarà fins al 26 de maig, vol apropar l’arquitectura als ciutadans. Un exemple, l’exposició “Made in Europe” amb 11 contenidors amb continguts del Premi d’Arquitectura Contemporània, repartits per tots els districtes, i mostres d’arquitectura en llocs poc habituals, com els aparadors de les botigues del Born i Sant Antoni, o en cinemes, teatres, mercats i biblioteques municipals.

Però per descobrir l’arquitectura també cal caminar. Per això s’han programat rutes, a peu o en bicicleta, per espais com el Pavelló de la República, que just ara fa 80 anys; el carrer de Pere IV, al Poblenou; per l’arquitectura contemporània de les Corts, o per conèixer els patis interiors de l’Eixample sobre dues rodes. La programació es completa amb xerrades, conferències i tallers i amb dos cicles de cinema. Un d’aquests cicles, Barcelona de Pel·lícula, inclou films que tenen l’arquitectura barcelonina com a protagonista, com ara ‘Todos sobre mi madre’ o ‘Los Tarantos’.