60 grups musicals i una cinquantena d’activitats configuren el programa de la 35a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius, encetat el divendres 14 de gener. Al final s’ha pogut inaugurar amb la tradicional cercavila des de la seu del districte de Gràcia fins al CAT, que no es va poder fer en l’edició precedent.

Per contra, no hi ha hagut ball en una vetllada que amenitzaven les gallegues Caamaño & Ameixeiras i els catalans La Gravetat de Coulomb. La platea del CAT no ha estat pista de ball, sinó pati de butaques. “El ball té una funció socialitzadora que enyorem, després de dos anys de pandèmia. De moment no ha pogut ser, però esperem que els balls que hi ha programats més endavant es puguin fer”, comenta Carol Duran, directora artística del festival.

Tradicionàrius: folk amb visió contemporània

No és una edició internacional, sinó amb segell eminentment local. Tanmateix, hi ha propostes del País Basc, les illes Balears, Galícia, Castella i Lleó, el País Valencià o l’Alguer. El cartell del festival és una fotografia de David Ruano en la qual es pot veure una pedalera d’efectes digitals al costat d’instruments tradicionals, que pertanyien a Jordi Fàbregas (durant anys director del Tradicionàrius, a qui aquesta edició ret homenatge). “És l’ampli ventall que hi ha entre el més tradicional i el més experimental, sempre des de la música d’arrel. Que artistes d’avantguarda s’interessin per la tradició és senyal de normalitat”, assegura la directora.

En aquesta línia de sinergies destaca la col·laboració renovada amb el Barnasants, que fa possibles concerts de Maria del Mar Bonet, Rosa Zaragoza o Aziza Brahim. El CAT és l’epicentre del festival, però hi ha cites importants a l’Auditori (Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb la Banda Municipal) o el Palau de la Música (Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya). El certamen, que s’allarga fins al 8 d’abril, desplega també exposicions i presentacions de llibres i documentals, sempre relacionats amb la música d’arrel.