L’Open House s’organitza en diferents seccions com, per exemple, l’Open Green, que mostrarà estructures sostenibles, l’Open Social, que destaca edificis relacionats amb d’inclusió social o l’Open Kitchen, que com a novetat, proposa diverses activitats que tenen a veure amb la gastronomia. També, s’organitza el Gran Open Extra, en què donen a conèixer habitatges amb serveis per a la gent gran del Patronat Municipal de l’Habitatge. En aquest cas els guies són els inquilins dels pisos.

Aquest festival va néixer a Londres el 1992 i, des de llavors, no ha parat de créixer. A Barcelona fa vuit anys que se celebra i cada vegada hi ha més visitants i més edificis repartits en els 10 districtes de la ciutat. Algunes de les novetats d’aquesta edició són: la Confraria de Pescadors de Ciutat Vella, la Nau Bostik de Sant Andreu o la nova Sala Beckett de Sant Martí, entre molts d’altres.

Aquest any també s’homenatja l’arquitecte Oriol Bohigas, per la seva contribució en la transformació urbanística de Barcelona durant els Jocs Olímpics. I també celebren el 150è aniversari del naixement de Puig i Cadafalch. Cada any hi participa una ciutat convidada, que aquesta vegada és l’Hospitalet de Llobregat.