Conèixer de primera mà com es fan els productes artesanals. Això és el que mou els visitants d’alguns dels establiments de Ciutat Vella que participen en els Tallers Oberts. Però el motius que fa que, cada any, se sumin més tallers a aquesta iniciativa és donar a conèixer la feina que hi ha darrere de cada objecte.

Conchita Menéndez és artesana, en concret estampadora tèxtil. Durant l’any, organitza tallers en què mostra alguna de les tècniques que hi treballa. Aquest any, ha volgut sumar-se als Tallers Oberts perquè “és una manera de mostrar on és el valor de la nostra feina. No és només que vinguin i diguin: ‘Quant costa això?’, i després diguin que és molt car. A veure, és que hi ha tot un procés. Això no està fet de manera industrial. Acostumem a fer normalment peces úniques”.

Emília Brezmes coincideix amb la Conchita en la necessitat de donar a conèixer què hi ha darrere de cada peça i per això aquest any també participa per primera vegada en els Tallers Oberts. Segons l’Emília,”sempre és interessant donar-te a conèixer a més gent, i com que som en un carrer que sí que és més o menys conegut i que ve molta gent, però el carrer està una mica amagat, llavors en aquest sentit hi participem per donar-nos a conèixer”.

Tallers amb botigues però també marques

Dels 155 tallers que participen a la 24a edició dels Tallers Oberts, 27 són de Ciutat Vella. Aquest és un dels districtes amb més presència d’artesans i molts d’aquests professionals tenen botiga on ofereixen els seus articles. Però no tots els que hi participen ho fan per donar a conèixer els seus productes i augmentar les vendes.

Cristina Olivé és sòcia de Softheads i ens explica per què han volgut ser presents a Tallers Oberts. “T’ajuda a tenir més visibilitat com a marca, nosaltres som una marca comercial d’alguna manera però molt artesanal. Nosaltres ja tenim les nostres eines de comunicació, és veritat, però la gent de carrer a vegades no et coneix tant, et coneixen les marques de les fires, els professionals del sector, però no et coneix potser la persona de peu”.

Durant tres dies la pintura, la ceràmica, el brodat i la joieria, així com altres formes de creació i dissenys, es converteixen en els autèntics protagonistes de l’activitat de la ciutat.