sastreries

Diuen que com a mínim un cop a la vida hem de fer-nos un vestit a mida, per gaudir del que se sent quan la roba et va com un guant. Podem aprofitar per fer-nos-el si tenim una ocasió especial al calendari, un convit o una celebració, o podem fer-nos-en un de menys cerimoniós, més de tot portar, per poder lluir-lo sovint, en el nostre dia a dia.

Si no sou de portar “tratge”, us podeu fer una camisa a mida, o uns pantalons, perquè la sastreria tradicional no només fa vestits d’home i de cerimònia. Descobriu les 11 sastreries artesanals que hi ha a la ciutat de Barcelona, on us faran la roba a mida i totalment a mà. 60 hores de feina diuen que són les mínimes que es necessiten per fer un vestit de dues peces realment de forma tradicional, a mà.

Quan hagueu triat sastreria, us recomanem demanar cita i anar-hi amb temps: fins que no hagueu triat tots els detalls de la peça passarà un bon temps, penseu que només de colls de camisa, n’hi ha de 14 tipus. Sumeu-hi la tria dels punys, les solapes, els botons, la silueta del vestit i la tela, és clar.

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

1. Oscar H. Grand

Fa més de 20 anys que Oscar H. Grand és sastre de vestits d’home, i a part de confeccionar a mida els més tradicionals, com pot ser un vestit de nuvi, també fa peces úniques amb teixits molt especials, com ara el kantha —un teixit brodat original de l’Índia—, llenç japonès o teixits reversibles.

Adreça: carrer de la Barra de Ferro, 7. Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

La Dreta de l’Eixample

2. Santa Eulàlia

És dels negocis més antics de la ciutat perquè fa 179 anys que va obrir, i la família que hi ha estat al capdavant en l’últim segle és la de Luis Sans, quarta generació que ara la gestiona. Diuen que tenen el taller de sastreria més gran de l’estat, amb tot un equip de sastres i oficials especialitzats que fan mà a mà les peces des de zero. Per fer un vestit d’home poden trigar 42 hores de feina conjunta.

Adreça: passeig de Gràcia, 93. La Dreta de l’Eixample

3. Aramis

Són proveïdors de la Casa Reial, de manera que el rei d’Espanya està entre els seus clients, i a part de tenir una botiga de roba per a home i dona prêt-à-porter, compten amb un espai d’alta sastreria d’estil italià on es fan vestits d’home a mida. Aramis va ser fundada el 1969 per Mario Framis de la Valette.

Adreça: rambla de Catalunya, 103. La Dreta de l’Eixample

4. Señor

Casa fundada el 1961 i que, a part de la botiga on es pot comprar roba de mudar i complements, té servei de sastreria. Fan algunes coses de forma artesana i d’altres no, perquè, segons diuen, hi ha processos que han mecanitzat per tal d’escurçar els terminis d’entrega de les peces.

Adreça: rambla de Catalunya, 60. La Dreta de l’Eixample

5. Toni Barceló

La fundadora va ser Maria Pilar Barceló, que amb la seva mare a principis dels anys 60 va començar des de casa i de forma artesanal a confeccionar roba, i al llarg de les dècades va anar creixent fins a convertir-se en Confección Textil Rams, un taller en què es feia, per exemple, els uniformes del personal de vol d’Iberia. Des del 2008 tenen a Barcelona una botiga en què fan sastreria artesanal, i més tard van obrir punt de venda també a Madrid i Lleida.

Adreça: carrer de València, 245. La Dreta de l’Eixample

6. Muki Bespoke

Després d’haver treballat durant més d’una dècada a sastreries londinenques, el sastre al capdavant de Muki Bespoke, natural de Pristina (Kosovo), fa vestits d’home, camises i corbates al gust i mida de cada client, o sigui que si us interessa més la sastreria britànica que la italiana, és el vostre lloc.

Adreça: carrer de Provença, 243, pral. 2a. La Dreta de l’Eixample

Gràcia

7. Arnau Aguilar

Triga de cinc a vuit setmanes —en temporada baixa— a fer un vestit de dues peces, per a home o per a dona, perquè ho fa tot ell: prendre mides, treure els patrons, tallar i cosir. Assegura que les peces que fa poden durar fins a 30 anys perquè les qualitats són excel·lents i deixa uns eixamplaments en punts concrets de les peces, unes porcions de tela amagades en les costures que permeten eixamplar les peces si la persona experimenta canvis de pes al llarg de la vida.

Adreça: plaça de Narcís Oller, 7. Gràcia

Sant Gervasi – Galvany

8. Fossman

Fundada el 1926, és de les sastreries més antigues de la ciutat. Vicens Fossas ho fa tot a mà i a mida. Per assegurar-se que la roba queda com un guant cal prendre moltes mides: per fer una camisa, per exemple, se’n prenen més de 10 entre coll, pit, cintura, maluc, esquenes, caiguda de les esquenes… i en un puny de la camisa es broden les inicials del client en la tipografia que vulgui.

Adreça: carrer de Muntaner, 465. Sant Gervasi – Galvany

9. Gimeno Chollet

El pare i l’avi de Chris Gimeno Chollet eren marxants de teixits, i ell és un sastre molt experimentat, tot i que només té 33 anys. Després d’haver viscut a Los Angeles durant molts anys, va tornar a Barcelona i ara fa dos anys que va agafar una sastreria que tancava. Té el taller allà mateix i tot ho fa a mà: el seu toc són les solapes altes i amples i unes esquenes més arrodonides de l’habitual per guanyar comoditat.

Adreça: carrer de Balmes, 206. Sant Gervasi – Galvany

10. Pacuari

Jaime Pacuari va fundar el 2007 la seva sastreria a mida i dedicada en especial a la confecció a mà de vestits d’home i camises a mida, tant per a homes, dones i canalla. Tenen mostres d’unes 1.500 teles amb què fer les peces al seu taller propi, i si teniu peces que voleu modificar també fan aquest servei de retoc.

Adreça: carrer d’Aribau, 268. Sant Gervasi – Galvany

L’Antiga Esquerra de l’Eixample

11. Baseiria

“Anar vestit i anar vestit amb roba feta a mida no és el mateix”. Aquest és el lema d’aquesta empresa familiar fundada el 1934 per Andreu Baseiria Seguí, i que des del 1978 és en aquest local del carrer d’Aribau on confeccionen vestits a mida per a home i dona. També fan a mida uniformes i roba de treball. 

Adreça: carrer d’Aribau, 24. L’Antiga Esquerra de l’Eixample