L’operadora de telefonia mòbil Vodafone ha llançat la seva xarxa 5G comercial a la ciutat. La cobertura inicial inclou les zones cèntriques de la ciutat en un radi que s’estén a gairebé la meitat de la població de Barcelona. A més, aquest servei també estarà disponible a la Fira de l’Hospitalet de Llobregat. La previsió d’aquesta nova tecnologia és multiplicar per 10 la velocitat actual de la xarxa 4G.
Com tenir accés el 5G?
Tenir un telèfon mòbil compatible amb la xarxa 5G i un contracte amb Vodafone. Aquests són els dos requisits per poder provar aquesta nova tecnologia. En un primer moment, la xarxa 5G es comercialitzarà en alguns telèfons de les companyies Samsung, LG i Xiaomi i estarà inclosa en totes les tarifes actuals, sense suplement. A més, la cobertura 5G en “roaming” al Regne Unit, Itàlia i Alemanya estarà disponible a partir de l’estiu.
Amb aquest desplegament, Vodafone es converteix en la primera operadora que posa en marxa aquest servei a l’Estat espanyol, i també un dels primers a Europa. De fet, el llançament de la xarxa 5G comercial es fa en col·laboració amb Huawei i Ericsson i més enllà de Barcelona, també està disponible en una quinzena de ciutats de l’Estat espanyol, com Madrid, València, Saragossa, Bilbao, Sevilla, Màlaga, Vitòria, Sant Sebastià, La Corunya, Vigo, Gijón, Pamplona, Logronyo i Santander.
Com afectarà al dia a dia?
Els experts afirmen que la ciutadania encara trigarà a utilitzar la tecnologia 5G en el seu dia a dia.
El professor de telecomunicació de l’UOC, José Antonio Moran, assegura que ara per ara continuarem fent servir durant molts anys el 4G, “El 5G no suposa una revolució per a la comunicació entre persones. El 5G aportarà revolucions tecnològiques però que encara són projectes molt embrionaris“. Per això, els experts recomanen que se segueixi utilitzant la xarxa 4G, sobretot en l’àmbit de la comunicació personal, com són les trucades o l’ús del WhatsApp.
“Amb aquesta nova tecnologia, un cotxe podrà prendre decisions per si sol, per exemple. Amb el 5G un cirurgià podrà controlar una operació que s’estigui fent en una altra ciutat” assegura el professor de telecomunicació de la UOC. El seu entendre, el 5G ha de servir per tenir una ciutat connectada, ha de ser el punt de partida cap a la intel·ligència artificial, però això no serà d’un any per un altre. Ara s’estan posant les bases per a aquesta nova tecnologia.
betevé participa en el projecte 5GCity
L’aplicació del 5G arriba després d’un període de proves en les quals han participat unes quantes empreses i institucions, entre elles betevé. Un total de 20 empreses han participat en aquest projecte de recerca i innovació 5GCity que es desenvolupa a Barcelona, Brisol i Lucca. A part de betevé, entre les empreses de comunicació hi ha la RAI (Ràdio Televisió Italiana) o MOG una empresa portuguesa que produeix i gestiona continguts audiovisuals.
En aquest cas, betevé a d’aportar la seva experiència de més de vuit anys amb la utilització de motxilles 4G per enviar senyals de vídeo i àudio. Ara farà proves amb tecnologia 5G.