Quants cops us heu quedat sense cobertura en un esdeveniment multitudinari? La pròxima generació de telefonia mòbil, el 5G, vol posar fi a aquestes situacions. Aquesta tecnologia, principalment, reduirà el temps de resposta de la xarxa i s’assegurarà que el ciutadà pugui estar sempre connectat. A més de l’ús particular, el 5G permetrà el desplegament de l’anomenada Internet de les coses. Per tant, la xarxa no només haurà d’estar preparada perquè s’hi connectin telèfons intel·ligents sinó també cotxes, drons o elements del mobiliari urbà com semàfors o fanals.

El director de Tecnologia i Innovació de la fundació i2CAT, Sergi Figuerola, explica que la implantació del 5G comportarà un desplegament de noves infraestructures. Es preveu que a les ciutats es teixeixi una xarxa de nodes amb punts de connexió, les “smart cells”.

Un dels usos que podran tenir aquests punts serà per facilitar l’emissió d’imatges en directe. betevé posarà a prova aquesta tecnologia en el marc del projecte 5Gcity. El director tècnic de la televisió de la ciutat, Jordi Colom, explica que amb aquest sistema es guanyarà en qualitat i s’obriran noves possibilitats, com sincronitzar més d’una càmera en directe fora dels estudis.

La Generalitat té clara l’aposta per convertir Catalunya en un “hub de referència en l’àmbit del 5G”. El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró assegura que ser pioners en la recerca i la innovació aplanarà el camí per generar una indústria al voltant del 5G.