TONI BAYÉS, servei Cardiologia Hospital Germans Trias i Pujol "Quan aquests marcadors estan baixos el risc de mort sobtada és mínim, mentre que si és molt alt el risc de mort sobtada puja més del 25%. Què vol dir, això? Vol dir que mesurant dos biomarcadors que ens costen entre 20 i 50 euros podem decidir si cal un desfibril·lador implantable que costa entre 20 o 30.000 euros." Es tracta d'una aplicació pensada per a professionals mèdics, que l'Agència d'Avaluació Tecnològica de Catalunya estudia implantar als ordinadors dels centres d'atenció primària i les urgències dels hospitals. Amb aquesta eina es poden detectar de forma més àgil i precisa els tipus i graus d'insuficiència cardíaca, així com prescriure el tractament idoni i, amb tot plegat, reduir el risc de mort i estalviar recursos sanitaris.

La possibilitat de portar a terme estudis de biomarcadors en sang per conèixer l’estat del cor ha suposat un gran avenç en termes d’eficiència clínica, diagnòstic i pronòstic, i està obrint noves línies de recerca. És en aquest context que va sorgir la idea d’incorporar aquestes dades a una aplicació que, basant-se en dades estadístiques, pogués calcular mitjançant un algoritme el risc d’insuficiència cardíaca, una de les malalties amb més prevalença a Catalunya i a l’estat espanyol.

En aquest punt van començar a treballar conjuntament l’Institut d’Investigacions Mèdiques de l’Hospital del Mar, Can Ruti, i la farmacèutica Roche. Des d’un principi l’objectiu era aconseguir una eina que permetés avaluar l’estat del pacient sense haver de recórrer al diagnòstic  per la imatge, que engreixa les llistes d’espera i és més car. La clau per aconseguir-ho van ser tres biomarcadors que indiquen el desgast i l’envalliment del cor, i que es troben en la sang de les persones. De fet, aquests indicadors s’obtenen amb una simple anàlisi, que costa entre 15 i 20 euros , mentre que un electrocardiograma (que triga entre un i tres mesos a fer-se) té un valor d’entre 50 i 200 euros.

Aquests biomarcadors s’introdueixen en l‘aplicació, juntament amb variables clíniques com l’edat, l’hemoglobina i el tractament que segueix la persona. Un cop introduïts els paràmetres, l’aplicació calcula el risc d’insuficiència cardíaca. El resultat és una aproximació de l’esperança de vida del pacient que permet, entre d’altres, triar el tractament més adequat, estudiar la necessitat d’una possible cirurgia o, si el risc de morbiditat és baix, que el pacient no hagi de prendre tants medicaments i pugui adoptar hàbits saludables per prevenir la malaltia.

L’app no està pensada per donar consells als pacients ni utilitzar-se en un àmbit domèstic, sinó que es vol posar a disposició dels professionals mèdics, que l’Agència d’Avaluació Tecnològica de Catalunya estudia implantar als ordinadors dels centres d’atenció primària i les urgències dels hospitals. Amb aquesta eina es poden detectar de forma més àgil i precisa els tipus i graus d’insuficiència cardíaca, així com prescriure el tractament idoni i, amb tot plegat, reduir el risc de mort i estalviar recursos sanitaris.