L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és el primer a Catalunya que incorpora el marcapassos més petit del món. A més, és un sistema sense cables, gràcies a una bateria amb una durada de 10 a 14 anys, i el procediment d’implant és mínimament invasiu, ja que es fa via transcatèter.

Fins ara la implantació d’aquest aparell formava part d’un assaig clínic, però des de la setmana passada ja es fa de forma habitual, segons ha informat a BTV el doctor Xavier Viñolas. Viñolas també ha indicat que aquest sistema és el més idoni per a “pacients que necessiten un marcapassos per estimular una sola cavitat del cor, que són el 30% del total“.

La tècnica d’incorporació d’aquest enginy facilita la recuperació dels malalts perquè no requereix incisions quirúrgiques en el pit ni la creació de “butxaques” sota la pell per introduir els antics marcapassos més voluminosos. Per aquests motius, les persones intervingudes podran rebre l’alta el mateix dia de l’operació.

Els nous marcapassos es col·loquen directament al cor mitjançant un catèter inserit a través de la vena femoral. Una vegada instal·lat, el dispositiu queda enganxat a la paret del ventricle dret. No necessita cables que el connectin amb el cor, ja que envia impulsos elèctrics a través d’un elèctrode que està inclòs en el mateix aparell.

La combinació d’aquesta nova tecnologia amb el procediment transcatèter beneficia el pacient reduint les complicacions lligades als cables i a la cirurgia tradicional d’implant del marcapassos. L’hospital informa que, d’aquesta manera, s’aconsegueixen eliminar les possibles complicacions derivades de la intervenció i elimina qualsevol signe visible del dispositiu.