Des de primera hora del matí, unes 80 persones han participat en la jornada “non stop”, en què han de desenvolupar una aplicació en menys de vuit hores. Són informàtics, emprenedors, periodistes i altres perfils professionals que, repartits en equips creats prèviament o “in situ” a partir d’idees compartides, han treballat en la gestació d’eines per vehicular el compromís social i polític dels ciutadans connectats i en xarxa cap a una ciutat millor.

És la primera marató de hackers organitzada per la plataforma Apps4citizens per fer de les aplicacions una eina de democràcia i convertir les persones en una font d’informació mòbil i activa, que els permeti donar solució a les seves pròpies demandes.

“Tenim sensors fixos que ens donen informació, però les persones també poden actuar com a sensors mòbils i donar informació útil per a la ciutat. Per exemple, sobre la contaminació, el soroll o l’estat dels espais públics: places, carrers o parcs i jardins”, ho resumeix el coordinador d’Apps4citizens, Ricard Espelt.

Un exemple sorgit de la marató és el Silenciómetro, un termòmetre col·laboratiu per trobar espais silenciosos de la ciutat, zones “on hi hagi un esperit tranquil”. També s’han generat aplicacions que van just en la direcció contrària, com Echoes, una plataforma creada per joves estudiants d’informàtica per enviar queixes sobre l’estat de la ciutat que, alhora, són valorades pels veïns. Altres idees com Trast me han buscat l’esperit col·laboratiu i han proposat crear una xarxa per deixar i recollir mobles i “trastos” vells.

També hi ha hagut espai per a les aplicacions vinculades amb els mitjans de comunicació, com Reportr, que converteix els ciutadans en periodistes o fonts d’informació directa a través d’una plataforma mòbil especialitzada.

A partir de les dades obtingudes, es poden elaborar estadístiques, que poden arribar a generar continguts periodístics d’investigació social sobre la ciutat. De fet, la proposta té, entre els socis impulsors, dos mitjans de comunicació, com són BTV i ‘El Periódico’.

Els equips han tingut temps fins a les 18 h per madurar els seus projectes i, després, han fet una presentació pública de dos minuts davant del jurat, que escollirà les tres propostes premiades. Entre els membres del jurat hi ha el director de Barcelona Televisió, Sergi Vicente; Ed Maklouf, de la plataforma Gather; o Alexis Culubret, d’Apps4BCN.

Els tres premiats rebran 3.000 euros, 2.000 euros i un cap de setmana a Núria, respectivament. També se’ls mentoritzarà per intentar que els seus projectes puguin convertir-se en realitat algun dia.

La trobada ha acabat amb el Festivalapp, una celebració de reconeixement a la feina feta durant tot el dia amb conferències breus, més premis i música.

“La curiositat no mata cap gat sinó que obre al món” i és el que em va portar a ser periodista, ha etzibat Francis Pisani, expert en temes d’innovació a les ciutats. Davant d’un centenar de persones, Pisani ha fet quatre pinzellades sobre iniciatives emprenedores d’arreu del món que ha conegut personalment – de països com Indonèsia, el Brasil o Kènia – i ha elogiat el potencial innovador de les diàspores creatives, persones que viatgen i connecten punts. Segons el pensador, “la innovació no es controla, és com una selva tropical i s’han de crear condicions perquè es generi, com la serendípia, la casualitat feliç”.

També s’han pogut sentir les experiències de Mar Cabra, periodista especialitzada en periodisme de dades, o la xerrada de l’economista Cristóbal Garcia, que ha parlat d’Airbnb com a exemple d’economia col·laborativa.