Fa 125 anys els Salesians van obrir una escola al barri de Sant Antoni. Llavors era una zona de camps plena de fàbriques, als afores de la ciutat. Va ser l'aristòcrata Dorotea de Chopitea qui va promoure el centre, per la necessitat d'escolaritzar un nombre creixent de nens. El primer que va fer va ser contactar amb Giovanni Bosco, un clergue italià que treballava des de 1841 amb joves a Torí. JOAN CAMPS, director dels Salesians Rocafort "Ell agafa nois de Torí que estan al carrer i crea un internat. Per tant, els té a casa, els ensenya a llegir i a escriure, els ensenya un ofici i després els evoca cap a la societat. Això és molt reeixit i comença a fundar cases més enllà d'Itàlia." Aquesta manera de fer que van importar encara perdura, es tracta de un model basat en la prevenció, per evitar que els joves perdin oportunitats d'estudi i laborals. JOAN CAMPS, director dels Salesians Rocafort "El nostre sistema preventiu és intentar que el noi vagi a bé, prevenir que no vagi a pitjor en coses concretes, per tant, ser molt proactius a buscar solucions abans que arribi el problema i això és el que anem aplicant en el dia a dia." Actualment no és només una escola de P3 a batxillerat, sinó que també engloba un centre juvenil, dos grups de teatre, el Club Esportiu Bosco Rocafort i la Coral Xaragall, tots amb molta implantació al barri. Amb el temps, el centre també ha anat incorporant les noves tecnologies i modernitzant la pedagogia. JOAN CAMPS, director dels Salesians Rocafort "La nostra escola en aquest moment està en un punt de passar d'una escola tradicional a una escola que vol ser molt més innovadora. En aquest moment estem fent, el que nosaltres diem: 'Connectar-se per aprendre' a primer d'ESO, que és treball cooperatiu amb ordinador. Anar buscant altres maneres de funcionar perquè és el que ens demana la societat, les famílies i és el que necessiten els nostres alumnes."

La iniciativa per crear l’escola va ser de Dorotea de Chopitea, qui va demanar als Salesians la construcció d’una obra social en aquesta zona, llavors amb moltes fàbriques. Van començar educant nens però també ensenyant a llegir i escriure adults de fins a 40 anys.

El primer centre tenia un pati, una capella i unes classes. La capella primera va ser cremada l’any 1909 durant la Setmana Tràgica. L’any 1914 es va inaugurar el Santuari, obra de l’arquitecte Enric Sagnier. El 1920 es va fer el teatre. Però amb la Guerra Civil, el centre dels Salesians Rocafort va tornar a ser incendiat.

Es van haver de refer les escoles, que van quedar força malmeses, i el teatre. Tot i les vicissituds, el centre ha estat en funcionament gairebé sense interrupcions tots aquests anys.