En els darrers 10 anys, molts especialistes han associat la proliferació de malestars en les persones amb l'augment dels camps electromagnètics, produïts, entre d'altres, per les connexions a Internet sense fils, més conegudes com Wi-Fi. Expliquen que els casos s'han multiplicat per 10. JOAQUIM FERNÁNDEZ SOLÀ, metge internista de l'Hospital Clínic "Hi ha suficient evidència com per pensar que un efecte a dosis baixes rutinari que tots suportem, que tots tenim en el nostre entorn, durant anys d'exposició, ens pot fer danys a les nostres estructures cel·lulars, sobretot al sistema nerviós, als sentits i també a la pell." Però el cert és que és una qüestió de debat obert entre la comunitat científica. PERE RIU, catedràtic de la UPC, professor de camps electromagnètics "Si un està preocupat o pensa que hi pot haver algun efecte, suposo que és lícit que prengui algunes mesures, si pensa que aquestes mesures l'ajudaran. Jo sincerament no crec que això produeixi cap efecte. Però torno a dir: jo no en tinc cap evidència i els qui diuen que sí que hi ha efectes tampoc la tenen." Els partidaris d'extremar les precaucions amb les tecnologies que produeixen camps electromagnètics situen entre la població de risc les persones amb més sensibilitat ambiental, i entre elles els infants. Per això, la Federació d'Associacions de Pares i Mares vol que el Departament d'Ensenyament justifiqui amb arguments científics la instal·lació de Wi-Fi a les escoles. HÉCTOR SILVEIRA, president de FAPAC Barcelona "No hem tingut una resposta contundent. Quan hi ha un tema que és dubtós i no està clar sobre les possibles conseqüències que un aparell o una tècnica pugui plantejar sobre la salut de les persones, s'ha d'aplicar el principi de precaució. I en aquest cas, per què no s'aplica és una qüestió que ens preocupa." Mentre no s'asseguri que la Wi-Fi és inofensiva, demanen que, a les escoles, Internet funcioni per cable.

Joaquim Fernández Solà, metge internista a l’Hospital Clínic, fa anys que visita persones amb símptomes associats a les radiacions electromagnètiques. Diu que els casos han crescut de manera exponencial: “Si abans vèiem un pacient al mes, ara en visitem 10 o 15. És a dir, 10 vegades més que fa 10 anys. Fa la sensació que això anirà a més perquè estem incrementant les fonts d’exposició, i un exemple és el 4G.”

El doctor explica que els infants sovint tenen una exposició superior als adults, perquè, a més de casa, a les escoles també hi ha els camps electromagnètics generats per la connexió a Internet sense fils. “Són persones en creixement, el cervell dels nens no està encara format i són més sensibles a aquestes exposicions”, diu. Per això recomana aplicar-hi el principi de precaució i no exposar els infants durant la jornada escolar a la Wi-Fi, perquè “pot ser nociu a llarg termini”.

“No hi ha cap evidència”

No és de la mateixa opinió Pere Rius, catedràtic de la UPC que estudia els camps electromagnètics. Assegura que no hi ha prou evidències per establir que aquestes ones afecten la salut de les persones. “La majoria d’estudis s’han fet sobre l’ús de telèfons mòbils perquè els utilitzem molt a prop del nostre cos. La Wi-Fi és molt difícil d’estudiar perquè té potències molt petites, i a aquests nivells no tinc cap evidència que ens digui que ens hem de preocupar”, diu. El professor Rius conclou que “estem en aigües poc clares, però sovint cal cobrir-se les espatlles, i seguir les recomanacions de prevenció tampoc no és perjudicial”.

L’alternativa a la connexió sense fils és el cablejat. “Les tecnologies s’han d’emprar amb seguretat i aquesta és una bona alternativa”, segons Fernández Solà. L’Agència Europea del Medi Ambient i el Parlament Europeu s’han posicionat a favor d’aplicar el principi de prevenció mentre no es provi que la Wi-Fi no produeix efectes nocius en la salut.

Per això, la Federació d’Associacions de Pares i Mares (FAPAC) ha demanat al Departament d’Ensenyament arguments científics que els assegurin que l’ús de la xarxa sense fil a les escoles no perjudicarà la salut dels alumnes. El president de la federació de Barcelona assegura que no han rebut cap resposta satisfactòria i no entén “per què, si no hi ha arguments sòlids, no apliquen el principi de precaució. Això ens preocupa”.

La població amb hipersensibilitat

Els símptomes més coneguts que s’associen a la hipersensibilitat als camps electromagnètics són “els neurològics, mal de cap, falta de concentració, baix rendiment escolar, insomni, migranyes”. El doctor Fernández Solà diu que no s’ha de crear alarma, però sí reconèixer que a persones amb la mateixa exposició els provoca molts més danys i símptomes que a d’altres. El metge explica que “no hi ha suficients estudis a casa nostra, però en altres països s’ha detectat que hi ha un cas per cada 1.000 habitants. En el cas dels nens s’ha de multiplicar per tres o per quatre. Això equival a un o dos casos a cada escola“.