El cànon imposat per la nova llei de propietat intel·lectual ha d’entrar en vigor aquest gener, però Google s’ha avançat i ha decidit que dimarts vinent eliminarà el servei de notícies. Aquest canvi invisibilitzarà les publicacions dels mitjans espanyols del servei de notícies de Google local i internacional, perquè no apareixeran tampoc en les més de 70 edicions en 35 llengües que ofereix la companyia californiana. Tot i així, si es fa una cerca normal a Google, les notícies es continuaran mostrant en els anomentats resultats “orgànics” de Google, que inclouen tot tipus d’informació.

El director de Google News, Richard Gingras, ha explicat les raons del tancament en un comunicat. Gringas argumenta que “com que Google News no genera diners” perquè no inclou publicitat, “aquesta nova estratègia no és sostenible“. Per aquesta raó anuncia que “amb veritable tristesa eliminarem els editors espanyols de Google News i tancarem la pàgina espanyola“. Amb tot, Gingras destaca que el servei de notícies, que és gratuït, és utilitzat per “milions d’usuaris” i “genera valor real a les publicacions perquè redirigeix el lector a les seves pàgines web, un fet que ajuda a generar ingressos publicitaris”.

Espanya no és el primer país europeu que aplica aquest tipus de normativa però sí que és l’únic que determina que el pagament és “irrenunciable”. L’article 32.2 de la llei de propietat intel·lectual assenyala que aquest dret “és irrenunciable” i, per tant, “els editors tenen l’obligació de cobrar als agregadors de notícies”,com Google News, tant si volen com si no. A Alemanya, per exemple, la llei és més flexible i indica que només apareixeran als serveis de notícies els mitjans que vulguin oferir els continguts gratuïtament. Un cop aprovada la llei, un sol grup de comunicació alemany, Axel Springer, va decidir sortir-ne, però va fer marxa enrere en el termini d’un mes. A Espanya,

Des de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) han afirmat que els editors “continuen diposats a negociar amb Google” per concretar quina compensació econòmica han de rebre i no han volgut opinar sobre la decisió de l’empresa. Quan es va aprovar la llei, AEDE va aplaudir la iniciativa i la va valorar com un pas molt positiu per a la premsa espanyola.