Diversos estudis demostren que el coronavirus pot viure fins a un mes en superfícies de plàstic o acer. És per això que el sector tèxtil ha estat treballant per intentar protegir els clients de contagis a través de la roba. El periodista especialitzat en noves tecnologies, Toni Noguera, ens explica com el sector ha innovat per adaptar-se a la situació actual. A l’inici de la pandèmia les botigues de roba van abaixar la persiana i quan van reobrir van adoptar mesures molt estrictes com la reserva prèvia, el límit d’aforament, quarantenes de les peces provades pels clients i emprovadors limitats i ben ventilats. Les botigues de roba han utilitzat l’última tecnologia per desinfectar les peces de roba, però molts aparells no s’han mostrat efectius.

Com desinfectar una peça?

El Govern espanyol ha donat diversos consells per desinfectar la roba adequadament. El consell principal és evitar sacsejar la peça que podria estar contaminada i netejar-la amb un detergent normal a una temperatura entre els 60 i els 90 graus. Una altra opció útil és aplicar productes químics o llum ultraviolada per desfer-nos del virus. Un dels exemples que destaca el periodista és un aparell anomenat Clean Cabinet, que l’ha creat una empresa de les Canàries i costa uns 180 euros. Es tracta d’un armari que conté rajos ultraviolats UVC, que permet matar el virus que es troba a la peça de roba. Ara bé, només funciona si la potència i el temps d’exposició són els correctes.

 

Casc protector per evitar contagis

L’ús generalitzat —i obligatori en alguns països— de les mascaretes ha fet que moltes empreses decideixen fer un pas més i crear un tipus de casc —semblant al d’un astronauta— que protegeix tot el rostre. L’invent s’anomena AIR i protegeix gràcies als filtres HEPA que porta incorporats i també dos petits ventiladors silenciosos que expel·leixen l’aire i eviten que es produeixi el fenomen del baf. El casc costa uns 200 dòlars i té capacitat per vuit hores d’autonomia, és a dir, equivaldrien a una jornada sencera de treball.

També destaca altres peces com una armilla de neoprè que està disponible en tres mides. L’invent està equipat amb un filtre K-95 que protegeix i dos ventiladors amb vuit hores d’autonomia. En aquest vídeo pots recuperar la secció sencera en què s’expliquen altres invents útils en temps de pandèmia.

Comparteix a: