aparell de desinfecció de la covid amb 5G a Mercabarna

Un nou robot amb tecnologia 5G reforçarà la desinfecció de bacteris i virus com el coronavirus a les instal·lacions industrials de Mercabarna. El projecte s’ha presentat com una prova pilot al Mobile World Congress 2021 i té la intenció de deixar les zones més transitades de les instal·lacions lliures de covid. L’aparell ja s’ha testat en el mercat majorista d’aliments ecològics, el Biomarket, i es vol estendre a altres punts de Mercabarna, per on passen de mitjana 23.000 usuaris diaris.

La funció de la 5G permet comunicar-se amb la màquina de forma gairebé immediata. Aquesta tecnologia garanteix la connexió amb diversos dispositius alhora i l’intercanvi d’informació entre vehicles robotitzats. Així, el robot pot treballar de forma completament autònoma, ja que pot detectar i superar obstacles que es pugui trobar durant la seva tasca. Tanmateix, el treballador pot controlar la màquina de forma remota, amb poc risc de talls de comunicació que hi ha en altres tecnologies com la wifi.

El projecte ha estat desenvolupat per Mercabarna, ACCIONA, Orange i la Mobile World Capital a través de la iniciativa 5G Barcelona. El director d’Estratègia i Innovació de Mercabarna, Pablo Vilanova, ha explicat que les proves fetes fins ara amb aquest robot demostren que la instal·lació pot “augmentar l’eficiència en els processos actuals de desinfecció” i reforçar-la en els espais amb l’accessibilitat més difícil. Ara bé, ha defensat la tasca feta durant tota la pandèmia per garantir un servei de qualitat: “Hem duplicat la neteja i la desinfecció de tots els nostres espais”.

L’aparell elimina gèrmens amb llum ultraviolada

Segons els creadors, el robot elimina els gèrmens de les superfícies i mata qualsevol partícula que hagi quedat suspesa en l’aire a través de la llum ultraviolada concentrada (UV-C). A més, la màquina s’apaga automàticament tan bon punt detecta algú als voltants, ja que la intensitat de la llum emesa pot ser perjudicial per a la salut de les persones.

En les proves fetes al Biomarket de Mercabarna, els creadors del robot han pogut constatar que n’hi ha prou amb dues hores per eliminar, diuen, el 99,99 % de les partícules nocives presents en aquest espai, de 3.869 m². L’aparell prioritza la neteja de punts propensos a estar contaminats: per exemple, lavabos, picaportes, taules de manipulació d’aliments i mostradors.

El robot pot ser útil per a hotels i aeroports

Els impulsors del projecte obren la porta perquè aquest robot pugui ser útil per a sectors com els laboratoris, els hotels, els aeroports i altres llocs públics en què calguin una neteja o desinfecció constants. Recorden que, després de la pandèmia, aquests espais hauran d’afrontar “com gestionar la neteja perquè no suposin un risc per a la salut”.