Una màscara capaç de llegir les teves emocions i reproduir-les en una pantalla de LED, un bolígraf amb tinta de plàstic per dibuixar estructures en tres dimensions o un dron que pot fer fotografies àeries i fumigar cultius. Són alguns dels objectes que inclou la nova mostra del museu dels invents, que permeten al visitant descobrir les tendències tecnològiques que definiran el nostre futur més immediat. PEP TORRES, fundador i director del miBa "Potser el visitant es troba que diu: 'això no passarà mai', però ja està passant, és a dir, moltes coses de les que estan veient ja es venen. Avui en dia ja hi ha neveres que els hi dius el pressupost, com t'agrada menjar i et fan la comanda de la compra. Tot això ja està passant però no ho saps." Un futur que és a les nostres mans. Més enllà d'exhibir peces com una torradora intel·ligent connectada en xarxa amb altres torradores, l'exposició també planteja algunes preguntes i convida a la reflexió sobre la interacció de l'home amb aquests objectes. PEP TORRES, fundador i director del miBa "El futur possible és un futur molt connectat, imperatiu on tot estarà connectat les màquines i objectes prendran decisions per tu. I en la teva mà està com si vols que les decisions importants estiguin en una màquina o les prenguis tu mateix." La mostra s'inaugura amb un total de nou objectes, però preveu incorporar-ne més. Per això tindrà un recorregut llarg i es podrà veure, com a mínim, fins a l'estiu.

La mostra planteja un recorregut per les tendències tecnològiques que definiran el futur a través de tres àrees. D’una banda hi ha dues peces dedicades a la realitat virtual: les ‘Virtual Reality Glasses’, unes ulleres que permeten experimentar en àmbit  domèstic simplement introduint-hi el mòbil, i el ‘3D Doodler’, un bolígraf amb tinta de plàstic per dibuixar en tres dimensions.

També hi ha un espai dedicat als drons que, segons el museu, es convertiran en el transport del futur. Aquí podeu tocar el primer ‘Dronehexa A6’, capaç de fer un vídeo i/o foto aèria, però també de fumigar un cultiu; la ‘Yike Bike’, una bici propulsada únicament amb electricitat, i l”Openrow’, un dron aquàtic.

La Internet de les coses

El gruix de peces són objectes connectats a internet.  Per exemple, ‘First V1sion’ és un sistema de vídeo integrat a la roba que permet als aficionats submergir-se en la visió de l’esportista. A l’exposició apareix integrat en una samarreta que ja han provat professionals de l’esport com Andrés Iniesta o Serge Ibaka.

En aquest apartat també hi trobareu l”Unmask’, una màscara anticontaminació que llegeix les expressions facials i emocions, i les reprodueix en una pantalla de LED; el ‘Fight club boxing glove’, un guant de boxa que permet saber a temps real la intensitat dels cops que donen els boxejadors; o l”Addicted toaster’, una torradora capaç de decidir amb qui vol viure. Es connecta en xarxa amb altres torradores i compara l’ús que en fa cada propietari: “si no torra pa, no és feliç” (la torradora). El director del miBa, Pep Torres, reconeix una fixació pels objectes que es connecten i prenen decisions, com la torradora que “si no fas pa, t’envia tuits i finalment truca a UPS i se’n va de casa”.

Més enllà de contemplar aquests objectes, “Right to the future” també convida a la reflexió sobre quin és el futur tecnològic que volem. Segons Pep Torres, ben aviat tot estarà connectat i les màquines podran prendre decisions per tu. “Està a les nostres mans l’elecció de si volem que les decisions importants estiguin en una màquina”, adverteix.

Un futur immediat

Els nou objectes que integren la mostra són productes que ja s’estan comercialitzant. “Això no és ciència-ficció; encara que el visitant pensi que no, aquesta tecnologia ja existeix”, afirma el fundador del Museu d’Invents. “Avui en dia ja hi ha neveres que els hi dius el pressupost, com t’agrada menjar i et fan la comanda de la compra”.

“Right to the future” és una exposició amb un llarg recorregut, que es podrà veure entre sis mesos i un any. Pep Torres té previst anar ampliant la mostra amb nous objectes com una planta que envia missatges quan necessita que la reguis.

Dia de l’Inventor

La inauguració de “Right to the future” s’ha fet coincidir amb el Dia de l’Inventor, que se celebra internacionalment el 9 de novembre en honor a la inventora, actriu i enginyera de telecomunicacions Hedy Lamarr. La nova exposició se suma a altres novetats a l’entrada del museu en què s’il·lustra al públic de les condicions necessàries per ser inventor a partir d’instal·lacions com unes dutxes, una cadira d’extracció d’idees o un màquina de fira.

Comparteix a: