La mostra fa un recorregut no cronològic a través de la vida i l’obra d’aquestes actrius, amb l’objectiu de reivindicar el paper que han tingut en la història recent del teatre.

[Imatge: Targeta postal de Margarida Xirgu. Amadeu Mariné. Fons MAE]

La porta d’accés a l’exposició és la instal·lació ‘Camerino (s)‘, de Laura Clos, projecte guanyador d’un concurs d’escenografia convocat per l’Institut del Teatre. Es tracta d’un espai amb cinc tocadors que s’obre a la vida íntima de les actrius i que mostra, d’alguna manera, com podia ser el seu dia a dia abans d’entrar a escena.

També s’hi projecten diferents fragments de la pel·lícula ‘Actrius‘, de Ventura Pons, i es recullen entrevistes històriques, fragments de la premsa de l’època, a més de vídeos, fotos, cartells i escenografies d’obres de teatre.
[Imatge: Rosa Maria Sardà. Colita. Fons MAE]

L’exposició -organitzada per la Generalitat i l’Institut del Teatre, i comissariada per Joan Casas i Joaquim Noguero- aprofita per ensenyar la imatge polifacètica d’aquestes dones, que no han estat només actrius, sinó que han tingut altres rols com a empresàries o directores.

[Imatge: Les T de Teatre. Pau Ros]

Destaquen actrius com Margarida Xirgu (que va estrenar la major part d’obres de l’escriptor Federico García Lorca), a més d’Anna Lizaran (desapareguda el 2013), Mary Santpere, Núria Espert (que va encapçalar el repartiment de ‘El rei Lear’ al Lliure), Montserrat Carulla (que es va acomiadar dels escenaris fa dos anys), Vicky Peña, Rosa Maria Sardà o Emma Vilarasau.