La Federació Atlètica de Catalunya, el nom original de la Federació Catalana d’Atletisme actual, es va crear l’any 1915, tan sols tres anys després que es constituís la Federació Internacional d’Atletisme. A més, va ser pionera dins l’estat espanyol, perquè va néixer cinc anys abans que la federació espanyola. Els organitzadors de l’exposició han volgut repassar els seus 100 anys d’història a través d’una exposició que té en compte el públic més profà en la matèria.

“La gent d’atletisme ja sap qui és Jordi Llopart, Carme Valero o Valentí Massana: atletes catalans importantíssims. Però potser el gran públic no”, explica José Luis López, comissari de l’exposició. “Nosaltres el que volem és apropar aquests 100 anys amb els principals protagonistes“, afegeix.

La mostra, que s’ha instal·lat aquest dimecres al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, disposa de 18 plafons informatius i dues vitrines amb objectes. Els visitants, per exemple, podran descobrir quin model de sabatilla utilitzaven els corredors a mitjans del segle XX o admirar la Copa Rei Alfons XIII (com mostra la imatge), el trofeu d’atletisme més antic que conserva la federació.

[Imatge: Pistola dels anys 60, amb la qual es donava la sortida en curses.]