Diversos experts en la matèria ens han explicat en quina direcció anirà el congrés aquest any, i quines en seran les presentacions i novetats més importants. Hermes Piqué, director de Robot Media, i Iván González, enginyer informàtic de Penteo.com, ens han donat les claus que poden marcar el futur, a mitjà termini, de la telefonia mòbil. Perquè tant per als qui assisteixen al congrés com per als qui no, tot el que passi aquests dies determinarà la forma de consumir i utilitzar la telefonia mòbil.

WINDOWS PHONE 8

Hi ha expectació en el sector per saber si, finalment, Microsoft entrarà o no amb força en el món de la telefonia mòbil amb el sistema operatiu Windows Phone 8. Una situació que, segons el director de Robot Media, Hermes Piqué, no s’ha donat abans perquè tot i ser una bona plataforma (tant des del punt de vista del desenvolupament com del disseny) no ha tingut quota de mercat ni tampoc una bona estratègia per assolir-la. El congrés pot ser la seva oportunitat i els directors de Microsoft ho saben, ja que han fet una gran inversió en màrqueting: en aquesta edició volen presentar-se com un dels grans.

TORNA NOKIA

La d’aquest 2012 és una cita decisiva per a la firma finesa. Després de dues edicions que van passar sense pena ni glòria per a Nokia, aquest any hi haurà novetats substancials. Els rumors a la xarxa apunten que la firma vol presentar un mòbil amb Windows Phone, el Nokia Lumia 610, amb un disseny completament nou. El dispositiu, que costaria al voltant de 200 euros, seria el gran aliat del Windos Phone 7 i l’ajudaria a consolidar-se com a tercer ecosistema de mòbils, per darrere d’Android i IOS. Nokia sap que aquest any se la juga, potser per això seran els primers a obrir el torn de presentacions aquest dilluns a les 8.30 del matí. Per generar expectació, la multinacional ha penjat un tràiler a la xarxa.

BLACKBERRY ES REINVENTA

El 2011 va ser un any traumàtic per a la marca, però no pels resultats comercials, que han estat positius. Els problemes amb el servei de correu i missatgeria, que van deixar milions d’usuaris sense accés al mail i als xats, van provocar una crisi històrica en la companyia que va obligar fins i tot el fundador de la firma, Mike Lazaridis, a demanar disculpes als clients i abandonar-ne la direcció. Ara és el moment de reinventar-se per a BlackBerry, que en aquesta edició del MWC presentarà el PlayBook2, la primera tauleta de la companyia amb 3G.

CÀMERA DE VÍDEO PER A ANDROID?

En aquesta edició es presentaran nous dispositius que aprofiten els avantatges d’Android. De fet aquest programari va ser un dels grans protagonistes en l’edició de 2011, en la qual va aconseguir un impacte mediàtic i una visibilitat important. L’èxit és difícil de repetir, però segurament el sistema també tindrà protagonisme en aquesta edició, ja que moltes marques intentaran innovar utilitzant Android, i potser apareguin les primeres càmeres de vídeo per a aquest sistema.

ELS OBJECTES INTEL·LIGENTS

Entre les ofertes que oferirà la fira, també s’aposta pels anomenats “smart objects” o objectes intel·ligents que permeten una connexió 24/7 (és a dir, 24 hores els set dies de la setmana). Es tracta d’objectes, complements i altres ginys que ajuden a convertir el mòbil en un centre tecnològic de butxaca. Això pot suposar en un futur l’aparició d’una sèrie d’objectes satèl·lit que funcionaran connectats al mòbil; un avenç que requerirà desenvolupar una nova tecnologia. Caldrà veure com ho resoldran les operadores en el futur.

LES TAULETES S’APROPEN CADA COP MÉS ALS MÒBILS

Segons Hermes Piqué, hi ha una tendència a unir les dues plataformes i això pot significar, en un futur, la desaparició del mòbil com a protagonista únic del congrés. Si bé durant els primers anys el MWC es va basar en la indústria de les telecomunicacions i durant els últims han guanyat protagonisme les aplicacions i el programari, ara és el moment de fixar-se, segons Piqué, en la comunicació mutliplataforma. De fet, en aquesta edició es presentaran moltes tauletes. Alguns models, fins i tot, es fusionen amb el mòbil. És el cas de l’Asus Padfone, que utilitza un sistema operatiu unificat per a mòbils i tauletes: l’Ice Cream Sandwich. La confluència dels dos positius és tan clara per Piqué que afirma que “en un futur el Mobile World Congress haurà de canviar de nom, probablement el mòbil deixarà de ser el centre de gravetat de la Fira”.

ELS TELÈFONS INTEL·LIGENTS “QUAD-CORE”

Aquest tipus de telèfon mòbil és una de les novetats més importants d’aquesta edició. Es tracta de dispositius amb un processador de quatre nuclis, una característica tècnica que els dota de més potència per processar la informació. La conseqüència des del punt de vista pràctic és que els mòbils permetran tenir diverses aplicacions obertes sense que això consumeixi més bateria. La virtut, doncs, d’un processador amb diversos nuclis és que cadascun pot dedicar-se paral·lelament a una tasca, i que el dispositiu processi millor la informació.

EMMAGATZEMATGE EN NÚVOLS

La xarxa va plena de rumors sobre la presentació d’un nou núvol al Mobile World Congress. Es diu que Google podria presentar oficialment el Google Cloud aquests dies. El dubte és si podrà competir amb l’Skydrive de Microsoft (que regala 25 GB als seus clients), amb la Dropbox (l’estàndard de fitxers i dades al núvol) o l’iCloud d’Apple, un dels més estesos. Està per veure què oferirà el Google Cloud per captivar els internautes i també si hi haurà canvis substancials en el sistema d’emmagatzematge a la resta de núvols.

SISTEMES PER COMBATRE EL PROGRAMARI MALICIÓS

Aquest any es presentaran diverses eines destinades a identificar, analitzar i qualificar automàticament aplicacions mòbils que tenen codis maliciosos, més coneguts com a “malware”. Diversos fabricants de solucions de seguretat mostraran els seus productes per prevenir problemes com ara el robatori de dades privades o el consum de recursos del sistema. És el cas d’empreses com ara Trend Micro, Kaspersky o McAfee, que han adaptat els seus productes a l’entorn mòbil. Segons Iván Gonzalez, enginyer informàtic de Penteo.com, només un 10% dels telèfons intel·ligents tenen software antivirus, mentre que un 95% dels ordinadors sí que n’utilitzen. Tot i això, encara no hi ha prou consciència entre els usuaris, segons González, que els mòbils també poden ser atacats per “hackers” i s’han de protegir.

LES APLICACIONS CADA COP TENEN MÉS PROTAGONISME

En l’espai App Planet aquest any s’hi podran trobar totes les propostes d’aplicacions, un mercat en el qual cada vegada hi ha més participació d’empreses europees. L’obertura de l’Appstore va democratitzar l’accés de les empreses i els va permetre publicar el seu programari. Això ha generat un augment de la indústria de les aplicacions, que ja no són un monopoli de les empreses nord-americanes i en la qual Europa ha entrat amb força. Ara bé, continuem estant molt lluny dels nivells d’inversió dels Estats Units i, segons els experts, la situació és especialment difícil a Espanya, on les empreses que es dediquen a les aplicacions no podran ser competitives si no se n’estimula la inversió.

EL FUTUR DE LES XARXES SOCIALS

Una altra de les qüestions sobre les quals es debatrà força els propers dies és el futur de les xarxes socials, cada vegada més integrades en la tecnologia mòbil. De fet hi ha programades diverses conferències sobre aquesta matèria, i també sobre les noves formes de consum. Per exemple, es debatrà quin és el futur de la música a través del mòbil, on són els mercats emergents o quin és el perfil del consumidor connectat. Les grans empreses miren, doncs, el ciutadà com a consumidor. D’aquí la importància de conèixer quin és el futur de la telefonia mòbil i què ens pot oferir.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a