Els respiradors fabricats gràcies a impressores 3D poden ser una gran ajuda per als hospitals catalans que esperen l’arribada cada dia de més pacients greus amb coronavirus que necessiten respiració assistida. Són més senzills que els que hi ha als hospitals però poden ser útils per fer intubacions d’emergència.

Un pacient hi pot estar connectat tres o quatre dies

A diferència dels respiradors d’hospital, aquests aparells d’emergència no permeten regular la pressió de l’aire que rep el pacient. En una entrevista a ‘El món a RAC1’, el comissionat de l’Àrea de Salut de Leitat i president del Consell Assessor del Departament de Salut, Manel Balcells, ha explicat que després de tres o quatre dies un pacient intubat amb el respirador d’emergència necessitarà canviar a un respirador regulable: “Els aparells actuals són molt intel·ligents, tenen sensors que s’adapten a les necessitat de cada pacient”.

Permetrà evitar la situació d’Itàlia

Segons Balcells, disposar d’aquesta tecnologia podria evitar que es produeixi el que ha passat a Itàlia: que s’hagi d’escollir qui s’intuba i qui no.

300 unitats diàries a finals de setmana

Els respiradors d’emergència estan fets, en part, gràcies a impressores industrials amb capacitat per imprimir una seixantena de peces al mateix temps. S’encarreguen de fabricar en temps rècord les diverses parts que formen els respiradors d’emergència.

Les peces impreses es complementaran amb elements que ja són al mercat com els manòmetres o els components del motor. La funció Cares s’encarregarà de muntar els respiradors i Correus els distribuirà als centres de salut catalans.

Impressora industrial al Consorci de la Zona Franca

La producció d’aquests respiradors comença aquest dilluns a un ritme d’entre 50 i 100 unitats diàries. Ara bé, cap a finals de setmana s’espera elevar aquesta producció fins als 300 respiradors cada dia.

Es fabriquen al Consorci de la Zona Franca, el centre d’impressió 3D de Hewlett Packard i el centre tecnològic Leitat, que ha adaptat uns dissenys de la Universitat de Rice d’Oxford.

El Ministeri de Sanitat s’ha interessat en el respirador

La producció d’aquests respiradors s’espera suficient per satisfer la demanda dels centres catalans, que podrien començar a rebre’ls a mitjan aquesta setmana. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que el Ministeri de Sanitat s’hi ha interessat. Vergés assegura que es facilitaran les especificacions tècniques dels respiradors perquè qui ho vulgui els pugui fabricar.