Un mòbil Android, un sensor que es comunica via Bluetooth i un auricular. Són els tres aparells que conformen el sistema Rempark. Funciona semblant a un metrònom, marcant uns temps que ajuda els malalts de Parkinson a recuperar el ritme i, així, poder tornar a caminar quan han patit un bloqueig. ROBERT RAMOS, malalt de Parkinson "El meu problema de Parkinson és que jo em quedo bloquejat de cop i volta per arrencar, és el que em costa, t'obliga, et força a marcar el ritme, un dos, un dos." ÀNGELS BAYÉS, directora de la Unitat de Parkinson del Quirón Teknon "Aquest fenòmen, que és un fenomen de bloqueig, és ben conegut que respon a l'administració de pistes externes i ajuda el pacient a sincronitzar-se amb aquestes pistes externes i poder regularitzar la seva marxa. " El sistema Rempark té un sensor que capta el moviment del pacient i les fases motores per les quals passa al llarg del dia. Quan l'aparell detecta un alentiment del ritme de caminar de la persona, activa unes pistes externes auditives que ajuden a regularitzar la marxa. També té una sèrie d'alarmes i agendes per gestionar el control de la medicació. Amb això s'augmenta la independència dels malalts i es recull informació sobre el seu estat. L'aparell també ajuda a prevenir ingressos per caigudes o complicacions per una mala presa de medicació. JOAN CABESTANY, coordinador del projecte Rempark "És la primera vegada que es fa un estudi i una aplicació en la gestió de la malaltia de Parkinson amb malalts que estan monitoritzats i controlats en el seu propi ambient casolà en condicions ambulatòries" Actualment està en fase de prova en 50 persones arreu d'Europa, 15 d'elles a Espanya,i es calcula que es comercialitzarà d'aquí a un any i mig.

El sistema Rempark es basa en tres aparells: un mòbil Android, un sensor que es comunica via Bluetooth i un auricular. El sensor, col·locat com un cinturó, capta el moviment del pacient i les fases motores per les quals passa al llarg del dia. Quan es detecta un alentiment del ritme de caminar de la persona (fenòmen “on-off”, bloqueig o altres trastorns), s’activen unes pistes externes auditives que ajuden a regularitzar la marxa i a anul·lar el desbloqueig de la persona afectada. El telèfon mòbil serveix per connectar els sistemes de monotorització, per respondre qüestionaris mèdics de forma remòta i fer d’enllaç amb el servidor de dades.

El Rempark també té una sèrie d’alarmes i agendes per gestionar el control de la medicació. Alhora recull informació més precisa per als metges, en fa un seguiment a temps real i l’analitza. Això permet ajustar la medicació per al pacient i es registren les dades del malalt. L’aparell també ajuda a prevenir ingressos per caigudes o complicacions per una mala presa de medicació.

Tot això augmenta la independència i la qualitat de vida de l’afectat de Parkinson però també la dels seus familiars, ja que els dóna més tranquil·litat en saber que estan monitoritzats.

Un dels coordinadors de l’estudi de la UPC, Joan Cabestany, també ha volgut destacar que és la primera vegada que es fa un estudi i una aplicació en la gestió de la malaltia de Parkinson amb malalts que estan monitoritzats i controlats des de casa seva en condicions ambulatòries.

El projecte té un pressupost de cinc milions d’euros i s’espera que es pugui comercialitzar d’aquí a un any i mig. De moment hi ha una cinquantena de persones arreu del món que ja ho han pogut provar, 15 d’elles a Espanya i una a Barcelona.