El Parlament Europeu

va aprovar dimarts passat un acord sobre el mercat de les telecomunicacions que vol posar fi definitivament als càrrecs per itinerància o “roaming” dins de la Unió, però també deixa de reconèixer la neutralitat a la xarxa. Aquest principi garantia, des dels principis d’Internet, que tot el tràfic de dades fos tractat de la mateixa manera, impedint que les operadores poguessin marcar i oferir serveis a diferents velocitats.

L’organitzadora del Free Culture Forum i membre d’Xnet, Simona Levi, ha assegurat que hi ha molts interessos per “aniquilar la potència” democratitzadora d’Internet i que aquesta legislació és “preocupant”, però malauradament no és “sorprenent”. Levi considera que els eurodiputats “han votat per deixar aquesta eina en mans de les multinacionals”, però també que “encara hi ha coses que es poden fer”, ja que “és una llei dolenta però que deixa un marge d’acció”. En aquest sentit, l’aposta és la de treballar amb els reguladors de telecomunicacions per “forçar-los des dels estats membres a defensar la neutralitat a Europa”.

La setena edició del Free Culture Forum presenta un programa de conferències i grups de treball en què participen més d’una quarantena de ponents. Aquest dissabte a la Farinera del Clot s’ha presentat el Grup Ciutadà contra la Corrupció a l’estat espanyol, que ha proposat un decàleg de mesures per protegir de l’assetjament personal i laboral a les persones que denunciïn irregularitats. Les jornades també inclouen espais de debat entorn de qüestions com la vigilància i protecció de dades, l’autodefensa digital, la llibertat d’informació i acció i els models de negoci dins l’àmbit de la cultura lliure a la xarxa.