Els ciutadans de la Unió Europea ja no hauran de fer cua per passar el control de fronteres. A partir d'ara, ho poden fer a través d'un nou sistema automàtic de control més modern. Es tracta de l'ABC System, que facilita el pas en menys de mig minut. Funciona a partir del reconeixement facial, i n'hi ha prou d'inserir el DNI electrònic o el passaport i col·locar el dit sobre el lector dactilar. L'objectiu principal del nou sistema és evitar les aglomeracions i reduir considerablement l'espera. "Quan vas per l'altra cua has d'esperar uns 20 minuts i aquí no he fet cua. És més ràpid." "He pensat que seria més ràpid, però m'he hagut d'esperar molts minuts. No funcionava bé, he mirat a la càmera però no ha funcionat." Alhora que agilitza el pas, també és una bona eina per augmentar la seguretat, ja que permet detectar falsificacions de documents i localitzar delinqüents i terroristes. "En cas que les màquines detectin algun problema, també hi ha una sala de control on els agents de la policia nacional reben un avís." En aquests casos, els mateixos agents es dirigeixen al mòdul per resoldre la incidència. Tot i que es tracta de l'aparell més avançat del món en el seu gènere, no tothom se'n surt. S'han instal·lat 24 mòduls a les dues terminals de l'aeroport del Prat i es preveu que també se'n col·loquin al port.

S’han instal·lat 24 mòduls de l’ABC System, un dispositiu que comprova que la documentació estigui en ordre i que no hi hagi res sospitós en pocs segons, amb l’objectiu d’evitar les cues de ciutadans europeus a les revisions frontereres.

Les noves màquines són fàcils d’utilitzar, tenen forma de caixer automàtic i funcionen de manera semblant. La persona es col·loca davant de la màquina, com ho faria en un caixer, primer hi ha d’inserir el seu DNI o passaport, col·locar la mà al lector dactilar i mirar la pantalla. A través d’una camèra el dispositiu compara el rostre de l’individu amb la fotografia del seu document d’identitat, n’analitza les empremtes, comprova si el DNI o passaport és correcte i es connecta a tres bases de dades policials internacionals per esbrinar si la persona en qüestió té acusacions de delictes pendents en algun país o si és sospitós per alguna raó.

Els nous dispositius funcionen sense presència humana, com si fos un peatge, però l’activitat està controlada en tot moment des d’una sala de control i si les màquines no validen l’entrada a una persona per la raó que sigui un agent s’encarrega de fer-ho.

Per utilitzar el sistema automàtic cal ser major d’edat i tenir document electrònic. Els nens encara que vagin acompanyats pels seus pares o tutors legals no poden utilitzar-lo. Tot i que l’objectiu principal és escurçar les cues d’identificació de passatgers també pot servir per detectar possibles delinqüents o terroristes que utilitzen l’aeroport de Barcelona per entrar i sortir del país.