Un missatge a través de Telegram va encendre l’espurna. Un grup d’una quarantena d’activistes, vinculats als “indignats”, Barcelona en Comú i altres moviments socials, va rebre un toc d’alerta per la situació que viu Grècia. A partir d’aquí, van voler denunciar l'”extorsió” que, diuen, utilitza l’Eurogrup  en les negociacions amb Syriza.

#ThisIsACoup, és a dir, “això és un cop d’estat”, va ser la paraula clau escollida. El primer a difondre’l a la xarxa social Twitter aquest diumenge al vespre va ser Sandro Maccarrone, un professor barceloní de matemàtiques i física de secundària.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va sumar a la campanya i va mostrar el seu suport al poble grec amb una piulada que ha rebut més d’un miler de retuits.

Des de llavors, l’etiqueta ha recollit prop de 400.000 piulades i ha estat tendència a Grècia, Alemanya, França, el Regne Unit i Dinamarca, entre d’altres.

El ressò de la paraula clau ha arribat a les principals capçaleres internacionals. El columnista del ‘New York Times’ Paul Krugman dóna la raó al “hashtag” argumentant que les demandes de l’Eurogrup “són una bogeria”. El The Guardian s’ha referit a l’origen barceloní de l’etiqueta. Tocat més de prop, Spiegel explica que #ThisIsACoup aixopluga crítiques contra Alemanya.