L'atemptat d'ahir a Tunísia empitjorarà encara més el volum de reserves al país àrab, que ja havia caigut amb els atemptats del mes de març al museu del Bardo, en què van morir 23 persones, dues de les quals ciutadans catalans. Des d'aleshores, les reserves han baixat un 40% tot i que la seguretat als principals pols d'atracció turística del país havia augmentat molt. Els atacs d'ahir a la platja de Susa han tocat de mort el sector turístic al país. MARTÍ SARRATE, president de l'ACAV "Intentàvem el sector del turisme rellançar aquesta destinació però amb aquest fet l'han fulminat i per molt esforç que fem ens hem d'oblidar d'aquesta destinació per l'any 2015." Tunísia era una de les destinacions més buscades pels catalans durant l'estiu, ja que es tracta d'un vol d'unes dues hores, i ofereix una bona relació qualitat preu. El turisme suposa per al país àrab un 6% del Producte Interior Brut i dóna feina a més de 400.000 persones. Les primeres cancel•lacions es van produir ahir a la tarda i s'espera que continuïn a partir de dilluns. JORDI PONS, copropietari d'Àmbit Viatges "Per suposat que afectarà perquè estem a principis de juliol, temporada alta, però durarà perquè no ha estat una cosa puntual sinó que en dos anys hi ha hagut dos atemptats i això es notarà." Ara caldrà veure quan triga a recuperar-se la confiança dels viatgers al país més petit del Magreb. A Egipte, des de la Primavera Àrab de fa cinc anys, el sector no ha tornat a ser el mateix.

Les agències de viatges catalanes temen que Tunísia no es recuperi aquest any com a destinació turística, després dels dos atemptats que el país ha patit durant els darrers mesos. L’atac d’ahir a la platja de Susa ha tocat de mort el sector turístic del país, que ja havia perdut un 40% de les reserves des del mes de març, quan es va produir l’atemptat al museu del Bardo en què van morir 23 persones, dues de les quals ciutadans catalans. Des d’aleshores, tot i que algus creuers havien desviat lleugerament les rutes i que havia augmentat la seguretat als principals pols d’atracció turístics de Tunis, la por dels viatgers ha anat en augment i els fets d’ahir han agreujat la situació.

Segons explica el director de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAV), Martí Sarrate, des de fa uns mesos “s’intentava rellançar aquesta destinació perquè té infraestructures turístiques molt bones i està molt preparada, però ara la recuperació s’ha fulminat, i per més esforç que fem les operadores, ens haurem d’oblidar d’aquesta destinació per a l’any 2015“. Hi coincideix un dels propietaris de l’agència Àmbit Viatges, del barri del Poblenou, que dóna per fet que afectarà perquè “estem a principis de juliol, en plena temporada alta, però no ha estat un fet puntual sinó que en pocs mesos hi ha hagut dos atemptats i això es notarà”. Les primeres cancel·lacions s’han produït aquest divendres i es preveu que continuaran durant tota la setmana.

Tunísia ha estat, durant els darrers anys, una de les destinacions més buscades pels catalans durant l’estiu, ja que es tracta d’un vol de mitjana distància i ofereix una bona relació qualitat-preu, perquè es considera un país barat. De fet, molts viatgers elegien anar-hi per la situació a Egipte, Jordània o el Marroc, on els conflictes havien repuntat els últims anys. Però ara són molts els que han deixat de considerar Tunísia un país segur, i això preocupa a l’altra banda del Mediterrani. El turisme suposa per al país àrab un 6% del PIB i dóna feina a més de 4.000 persones. Potser és qüestió de temps que els turistes tornin a recuperar la confiança en el país més petit del Magreb, però a Egipte, des de la Primavera Àrab de fa cinc anys, el sector no ha tornat a ser el mateix.