El temps corre i els participants de la marató s'afanyen per acabar els seus prototips. Només tenen vuit hores per idear aplicacions per a mòbils relacionades amb la participació ciutadana. JORDI COSCOLLA "Estem intentant fer una forma d'interactuar directament amb els polítics amb el mòbil. Poder fer qüestions face to face. Que et puguis gravar amb el mòbil fent la pregunta i que els responsables polítics te la puguin contestar" GLÒRIA LOZANO "Esta relacionada amb la conservació del mobiliari urbà. Que tocant amb el teu mòbil, pots reportar si els semàfors o els contenidors estan espatllats" L'objectiu dels organitzadors és aconseguir eines tecnològiques senzilles que permetin als ciutadans participar de forma activa en la governança de la ciutat i ampliar els espais d'opinió. CARLES AGUSTÍ, comissionat de Participació Ciutadana "És cert que la gent pot assistir presencialment a tots els òrgans participatius que hi ha per la ciutat, però això té una limitació de temps, etc...Els mòbils és un canal molt important i que ho serà molt més en els propers anys com per treballar la participació" És la tercera vegada que es fa una marató d'aquestes característiques. En aquesta ocasió hi ha hagut rècord de participants. 26 equips i 51 persones. D'entre tots els projectes només dos s'emportaran premi. Una dotació econòmica de 2.500 euros per al primer i de 1.500 per al segon. A més, la intenció de l'Ajuntament és poder desenvolupar i donar forma als prototips guanyadors.

26 equips competeixen per dissenyar la millor aplicació. En total són 51 les persones que participen en aquesta marató de programació. Els participants tenen vuit hores per dissenyar una aplicació que fomenti l’interès i la participació dels ciutadans en les decisions polítiques de l’Ajuntament.

Alguns grups treballen, per exemple, en el disseny d’aplicacions que permetin al ciutadà tenir més informació i opinar sobre els acords que prenen els òrgans de govern de l’Ajuntament en les diferents comissions i plens. D’altres, busquen una aplicació que permeti al ciutadà participar en els processos de consulta que estigui duent a terme el consistori, com per exemple, enquestes.

Un jurat professional és l’encarregat d’avaluar les aplicacions dissenyades. Les dues millors s’emportaran un premi de fins a 2.500 euros.

Aquesta és la tercera edició del BCN Apps Jam for Democracy. Cada edició té una temàtica diferent. En l’anterior, per exemple, que es va celebrar el mes de maig, era el reciclatge.

La marató està impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, a través d’Hàbitat Urbà i el Comissionat de Participació, amb la col·laboració de Bdigital i el patrocini de Telefónica i Everis. La marató s’integra dins de l’Apps4BCN, una iniciativa creada per l’Ajuntament que fomenta el desenvolupament d’aplicacions mòbils centrades a millorar els serveis i prestacions de la ciutat.