A primera hora del matí, els serveis mínims s'han complert sense incidents ni aglomeracions. Una tranquil·litat que ha contrastat amb la situació de col·lapse que s'ha viscut a partir del migdia, quan els actes tradicionals de la Mercè han concentrat una major afluència de ciutadans al suburbà. Els usuaris s'han amuntegat en estacions cèntriques com Urquinaona i Jaume I. XIMENA GUTIÉRREZ "Hem hagut d'esperar molta estona, molts retards a la xarxa i molta gent. Ho trobo desmesurat." LÍDIA CABALLÉ "Vaig cap a la plaça de Sant Jaume. Això dificulta anar als llocs, però és el que hi ha." PILAR GONZÁLEZ "Volíem passar-ho bé amb els nens i ens hem trobat amb la vaga. Em sorprèn que en un dia com la Mercè facin vaga, per molta raó que tinguin els treballadors." Tot i que TMB ha posat més combois en servei a partir de les 12, alguns han fet tard a la cita castellera de Sant Jaume. Altres usuaris han optat per combinar l'autobús i el metro. Al centre, els busos també han registrat aglomeracions. ÀNGEL MOLINA "Estava pleníssim i ha trigat molt a venir. Quan hem pujat, ja anava ple." Si fa o no fa, el mateix ha passat al Bicing. A les estacions properes al Gòtic, no hi havia ni un ancoratge lliure. L'última prova de foc de la jornada de vaga al metro serà aquesta nit amb la celebració del Piromusical. TMB preveu reforçar el servei entre les nou de la nit i la mitjanit. Tot i això, cal tenir present que l'any passat, durant l'últim dia de la Festa Major, es van registrar 810.000 validacions al metro.

Tal com es preveia, a primera hora del matí, el gruix de mobilitat s’ha concentrat al Parc del Fòrum, a la sortida dels concerts que s’han celebrat al recinte. Entre les quatre de la matinada i les cinc s’ha hagut de regular l’accés a la parada de Maresme-Fòrum de la línia L4 de metro per evitar aglomeracions. Això i el compliment dels serveis mínims, que són del 33%, ha permès que no hi hagués incidències en aquestes primeres hores.

TMB ha distribuït els serveis mínims tenint en compte la previsió de fluxos de passatgers. Així, s’ha concentrat el transport a les franges i zones on es preveia una major afluència de públic, segons l’agenda d’actes de les Festes de la Mercè. Així, s’han concentrat els esforços als voltants del Fòrum, a primera hora del matí, al centre de la ciutat al migdia i a la plaça d’Espanya al vespre.

Tot i això, moure’s per la ciutat en metro ha estat força lent aquest dilluns. Durant el matí el temps d’espera a la línia 4, per exemple, ha estat de mitja hora. A parades com la de la Pau els usuaris s’hi han hagut d’esperar fins a tres quarts d’hora per agafar el metro.

Cap al migdia la situació s’ha complicat quan els treballadors del metro han tallat el servei a l’estació de Drassanes com a senyal de protesta. Això ha provocat que es paralitzés la circulació de combois en els dos sentits de l’L3. També s’ha aturat el servei a la línia L1, com a conseqüència de la protesta dels treballadors que han estirat les alarmes dels vagons a l’estació de la plaça de Catalunya. Segons ha informat TMB, les dues línies han quedat restablertes abans de les dues del migdia.

La tranquil·litat de primera hora del matí ha contrastat amb el col·lapse del migdia. S’han pogut veure aglomeracions a les principals estacions del centre de la ciutat, sobretot a la de Jaume I per la celebració de la diada castellera i els actes festius de la Mercè.

L’Ajuntament de Barcelona i TMB ja havien advertit que molt probablement l’oferta de serveis mínims seria insuficient per absorbir la demanda i així ha estat. També s’han vist més plens els autobusos i les estacions de bicing del centre.