Amb desimboltura i entusiasme, el científic, fundador i director de l'Institut de Ciències Fotòniques ha expressat davant d'un Saló de Cent ple de ciutadans i autoritats el seu desig: que la ciutat esdevingui un referent en el seu camp. LLUÍS TORNER I SABATA, pregoner de la Mercè 2012 "El nostre projecte, el de la gent que avui represento, vol fer de Barcelona i de Catalunya un dels ports més importants del planeta d'on surtin les expedicions dels exploradors de les idees més actuals." Per Torner Barcelona té prou ingredients per fer-ho. LLUÍS TORNER I SABATA, pregoner de la Mercè 2012 "La nostra generació, per primera vegada a la història, té institucions amb l'ambició, els hàbits i la capacitat de fer que els científics assoleixin fites extraordinàries també aquí." El pregoner d'enguany ha demanat paciència i confiança en els resultats de les investigacions científiques i ha expressat el seu desig que tohom s'involucri en el projecte, amb l'esperança que el seu somni es complirà. LLUÍS TORNER I SABATA, pregoner de la Mercè 2012 "Si us plau, digueu a tothom que trobeu que Barcelona vol ser, ja comença a ser, i serà, un dels ports principals del planeta d'on sortiran els vaixells que salparan cap a allò desconegut, cap a aquella frontera que mai no s'acabarà." Després d'escoltar el pregoner ha estat l'alcalde qui ha recollit el testimoni i ha dit les paraules que, cada any, inauguren la Mercè: XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Que comenci la festa!"
Lluís Torner ha començat la seva intervenció agraint l’alcalde haver-lo escollit pregoner. “Avui és un dia que no havia imaginat mai que passaria”, ha reconegut. Torner, que és fundador i director de l’Institut de Ciències Fotòniques, ha assegurat parlar en nom del col·lectiu de científics i ha dit que treballa en un projecte “excepcional”, hereu -ha dit- dels ideals de Narcís Monturiol. I ha convidat la ciutadania a sumar-s’hi i fer-lo possible.
Monturiol -ha recordat- va arribar a la ciència com una manera de transformar el món i millorar les condicions de vida de la gent. De la mateixa manera, Ildefons Cerdà, “un altre somiador”, va saber trobar la inspiració per projectar una nova ciutat que s’asfixiava amb les muralles. Del que es tracta ara, ha subratllat, és de continuar navegant, i fent de Barcelona “el port d’on salpin un any rere l’altre els vaixells que marxen a explorar el que és desconegut”. Torner ha assegurat que la nostra generació, i la següent, pot fer-ho possible. “Per primera vegada a la història”, ha recalcat, “tenim institucions amb l’ambició, els hàbits i la capacitat per atreure i retenir el talent”. “Confio”, ha afegit, “que el futur es pugui construir, en part, des d’aquí”.
La crisi no és excusa, segons Torner. “Malgrat la conjuntura actual, Barcelona i Catalunya estan molt ben posicionades”, ha comentat, i ho ha atribuït a la seva capacitat d’acollida, però també d’integració social. Una virtut que, pronostica, ens permetrà estar entre l’elit científica mundial.