Aquesta setmana finalitzaran els treballs en els pins de la zona forestal del Parc Güell. Més d’un centenar d’aquests arbres han mort a causa de la plaga de l’insecte “Tomicus destruens”. El procediment a seguir és detectar els pins morts i talar-los. Un cop tallats, les restes de fusta es trituren “in situ” per evitar que l’insecte es reprodueixi. Els arbres més grans es traslladen a una planta especialitzada per destruir-los.

Els pins menys afectats han estat tractats amb endoteràpia, que consisteix a fer una punció amb insecticida. Amb aquest mètode es vol intentar eliminar el “Tomicus” i evitar que l’arbre mori.

Forada els pins

Aquest insecte només afecta els pins, en concret aquells que estan més dèbils. Fa uns quatre mil·límetres i és de color marró. Segons explica Joan Guitart, cap de Gestió de l’Arbrat, aquest coleòpter “fa un forat en els troncs dels arbres per posar-hi les larves” i “a partir d’aquí, torna a sortir i va cap a dalt de la capçada per alimentar-se”.

Com que el “Tomicus destruens” no té tractament preventiu, els tècnics acostumen a fer revisions periòdiques per controlar la plaga. És visible pels forats que deixa als troncs i les fulles de dalt dels pins, que es tornen marronoses.

Un 1 % de l’arbrat

La tala dels arbres ha suposat la pèrdua d’un u per cent de l’arbrat de la zona boscosa del Parc Güell. Ara, abans de donar per finalitzats els treballs, els tècnics acabaran de revisar que no quedin arbres afectats per la plaga. Després, estudiaran en quins casos és possible reposar els pins.