El centre vol donar resposta a una necessitat social que afecta moltíssimes persones. A Barcelona, una de cada quatre està cuidant algun familiar o convivint amb algú que necessita una atenció especial per motius de salut física o mental. El servei s’ubicarà en un edifici on actualment hi ha el PAMEM, una mútua municipal que donava servei als funcionaris, que ara s’integraran al Servei Català de la Salut. La previsió és que entri en funcionament a l’estiu, un cop s’hagin fet les obres d’adequació de l’espai, que costaran 400.000 euros. Però, per posar en marxa el centre es necessitaran 300.000 euros anuals. El servei funcionarà amb fins a 15 treballadors.
La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que amb aquest centre es vol “fer visible que Barcelona és una ciutat que cuida”. En la presentació del servei, la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha afegit que “l’espai té l’objectiu de ser un centre pioner a Barcelona” i també a la resta de Catalunya i a l’estat.
A qui va dirigit el servei?
El centre està pensat per a les persones i famílies cuidadores i per als professionals i cuidadores a la llar. També està dirigit a les persones receptores d’aquest servei de cura (gent malalta o en situació de dependència i/o amb discapacitat, persones grans que necessiten una ajuda i famílies amb infants i adolescents que requereixen suport en la criança i la ciutadania en general).
Les dones, les principals cuidadores
Un 90 % de la feina de cura a persones majors de 65 anys la fan els familiars
, majoritàriament les dones. En aquest sector és molt elevada la presència de dones estrangeres. Les que no són comunitàries i estan afiliades al sistema especial de persones ocupades en la llar representen el 43,5 % del total.
Informació i assessorament
Hi haurà un servei d’informació presencial, telefònic i també a través del web sobre els recursos que ofereix la ciutat per orientar els cuidadors i les persones usuàries. D’aquesta manera se’ls pot derivar cap a altres serveis. En aquest centre es podrà demanar informació sobre com buscar feina en aquest sector. També es podrà demanar assessorament sobre aspectes jurídics com temes relacionats amb la tasca de la cura. A més, servirà per obtenir detalls sobre el suport emocional i psicològic.
El servei pretén afavorir l’intercanvi i la relació entre persones, professionals i organitzacions usuàries. Hi haurà tallers formatius, accions de difusió i espais de trobades. Els professionals del centre aniran actualitzant tota la informació relacionada amb la cura perquè es pugui consultar la informació veraç en qualsevol moment.
El centre començarà a funcionar com una prova pilot durant sis mesos i tindrà un comitè assessor de professionals i entitats per millorar-ne el servei. Es tracta d’una de les 68 accions que estan registrades en la proposta de Democratització de la cura que va aprovar el govern municipal.