El projecte Mirada oberta va néixer de la necessitat de l’Escola Ramon Llull de col·laborar, ajudar i cooperar amb altres persones i, a la vegada, de poder transmetre als alumnes aquesta necessitat d’ajudar els altres i treballar en equip. La iniciativa es va iniciar el 2011 i cada any, des de l’octubre fins al juliol, desenvolupen microprojectes a Gàmbia. Al llarg d’aquests anys han desenvolupat set projectes diferents com ara construir una granja d’abelles per produir mel, un pantalà per facilitar la pesca, l’enviament de medicaments i, un dels darrers, és el suport a la construcció de l’ala de maternitat d’un hospital. El colofó dels microprojectes es fa a finals de juliol i principis d’agost quan una comitiva de pares, alumnes i professors viatgen al país africà.

Per desenvolupar Mirada oberta, l’Escola Ramon Llull diferencia dos tipus d’activitats. D’una banda, les activitats econòmiques a través de les quals recapten els diners com ara una xocolatada, un concurs de pastissos, una competició de bàsquet o parades solidàries de Gàmbia, i, de l’altra, les activitats pedagògiques com projectes de realització de maquetes o projectes transversals sobre Gàmbia. Pilar Revilla, mestra, tutora de 1r d’educació primària i membre de la comissió de Mirada oberta, explica que aquest projecte solidari és un projecte curricular. Revilla assegura que els nens estan més sensibilitzats amb la societat, els enriqueix i creixen com a persona.

Premi a la Solidaritat i Premi Vicente Ferrer

El projecte Mirada oberta els ha fet mereixedors del Premi a la Solidaritat i la Cooperació Internacional de Sant Andreu, que se’ls va entregar el 4 de novembre del 2017. També aquest any han guanyat la novena edició del Premi Nacional d’Educació Vicente Ferrer. Aquest guardó, a més d’un reconeixement, té un caràcter formatiu que consisteix en la participació en un seminari d’intercanvi i formació en bones pràctiques en educació per al desenvolupament que es farà al Senegal.