Sis sismògrafs treballen a l’Observatori Fabra per detectar sismes a tot el món. Cadascun percep diferents gammes de freqüències: alguns estan especialitzats a detectar els sismes més llunyans i d’altres tenen capacitat per registrar-ne els més propers, com els de Catalunya. De fet, cada any registra fins a 300 terratrèmols d’intensitat baixa al territori català.
Maite Merino, la responsable de Sismologia de l’Observatori Fabra, explica que “és molt important que quan succeeix un fenomen es pugui detectar molts observatoris alhora, perquè la diferència en com ho percep cadascun dels llocs et dona informació de com és la terra per dins“. Per això, dos dels aparells del centre envien les dades a temps real a altres centres sismològics del món.
Arxiu propi amb més de 50.000 registres
Amb l’objectiu de preveure els terratrèmols, a part d’afinar les dades i el coneixement actual, s’han d’estudiar els registres antics. L’observatori és un dels pocs centres que disposa d’un arxiu tan ampli, amb més de 50.00 registres de terratrèmols del món detectats des del 1906. De forma habitual el centre cedeix aquests registres a científics d’arreu del món per analitzar-los.Es pot visitar l’Observatori Fabra els diumenges a les 11 i a les 12.30 h i la sala de sismologia amb cita prèvia.