Els inicis de l’Agrupament Escolta dels Lluïsos de Gràcia es remunten a ara fa seixanta anys. Primer només era una unitat de vuit minyons sota el nom d’A.E. Bisbe Irurita. Més endavant es van unir a l’agrupament de noies A.E Celistia, creat també el 1957 i lligat a l’entitat. Aquesta fusió es va fer el 1974, moment en què van prendre el nom que ha arribat als nostres dies. L’entitat ha anat evolucionant al llarg d’aquests anys, tot i que asseguren que se n’ha mantingut l’essència: treballar per l’educació en el lleure. Nil Canela, responsable pedagògic d’A.E. Lluïsos de Gràcia explica alguns dels canvis que s’observen entre l’agrupament dels inicis i l’actual: “tot era més formal, més organitzat i ara tothom va una mica més per lliure. Un exemple és el fet que, quan va començar, se separava nois i noies. El color del fulard també ha evolucionat. Abans era verd i vermell, ara és taronja i blau.”

Amb motiu de l’aniversari, l’entitat ha creat un logo commemoratiu, que s’ha escollit d’entre diferents propostes. La imatge guanyadora ha estat la de Suhita Corbera, de la unitat de Truc, que representa un seixanta fet amb les mans. També s‘ha editat un cançoner per a l’ocasió. I una exposició fotogràfica que es pot visitar al vestíbul dels Lluïsos. El recull permet veure com ha anat canviant l’agrupament al llarg dels anys i com hi han anat passant les diferents generacions. La Clara Roche, cap de l’agrupament, explica com es poden anar identificant a les fotografies els pares dels actuals escoltes o els seus excaps de primer any. “Ells van obrir la unitat més petita, va ser la primera generació que la va fer”, assegura Roche.

El 17 de juny reuniran fundadors i membres que han passat per l’agrupament durant aquests seixanta anys en una gran festa. Al matí hi haurà gimcana al barri, que han estat preparant les famílies, amb proves i codis QR. Durant el dia també hi haurà tallers, música i parlaments, tant dels qui formen part de l’A.E. Lluïsos de Gràcia, com d’aquells que n’havien format part. De fet, un dels fundadors farà entrega d’un dels primers fulards i de les primeres camises dels escoltes dels Lluïsos. En resum, una jornada de retrobament i participació de tothom, que acabarà amb un concert. Esperen que a la celebració també s’hi sumin altres agrupaments, usuaris dels Lluïsos i veïns de Gràcia.