La proposta de reformar el carrer de la Mina de la Ciutat va sorgir dins una jornada participativa

que es va celebrar al barri de les Roquetes. “L’objectiu d’aquelles jornades era decidir entre tots com volíem que fos les Roquetes d’aquí a 15 anys”, explica Amparo Iturriaga, de la Plataforma d’Entitats de les Roquetes. I tots van coincidir a dir que era molt important arranjar el carrer de la Mina de la Ciutat perquè és un dels eixos principals de la vida del barri i fa molts anys que no s’hi ha fet res i està molt deteriorat. 

La idea inicial era fer una proposta participativa, en què els veïns poguessin opinar. “D’aquesta manera es pretenia que tots els veïns se sentissin part del procés i poguessin decidir sobre la reforma”, afirma Iturriaga. Per les entitats de les Roquetes, aquesta era precisament la clau del procés: incidir sobre la participació en el disseny urbanístic per poder treballar també altres aspectes com ara la convivència i el civisme.

Però els problemes va començar quan des del districte de Nou Barris es van començar a traçar algunes línies del projecte i la informació sobre la futura reforma del carrer va arribar de manera esbiaixada als veïns del barri. Entre altres propostes, el carrer de la Mina de la Ciutat passava a ser un carrer d’una única direcció, un aspecte amb el qual molts veïns del barri no estan d’acord.

“No volíem fer una jornada participativa havent-hi hagut un conflicte, sinó des de la normalitat. Ara serà més complicat”, comenta Iturriaga. Per això des de la plataforma d’entitats, que aglutina diverses associacions del barri, es va arribar a afirmar que es feia la reforma a través d’un procés participatiu o ells es mostrarien contraris a la reforma. És per això que l’Ajuntament ha decidit ampliar aquest procés participatiu.