En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, Raúl Olivares, director mèdic de la Clínica Barcelona IVF, ha explicat que “la dona neix amb els òvuls que té, no en genera de nous. I aquests òvuls van acumulant anys. Passats els 35, els òvuls són cada vegada més vells i poden donar problemes: més dificultats per quedar-se embarassada i més risc d’avortament. D’altra banda, amb el temps, la dona està més exposada a problemes ambientals, tòxics, que poden fer que desenvolupi malalties com l’endometriosi o fibromes, que afegeixen més benzina al foc”.

Olivares situa la franja de risc a partir dels 38 anys, quan és més difícil quedar-se embarassada. Això explica l’opció de reservar òvuls abans: “En un moment en què la dona sigui fèrtil, cap als 28-30 anys, si veu que a curt termini no té el projecte de quedar-se embarassada, pot congelar òvuls i més endavant disposar-ne amb bons resultats”.

El tractament té similituds amb el d’una fecundació in vitro. La dona se sotmet a un tractament hormonal, que estimula els ovaris. Després s’intenten reclutar tots els òvuls que produeix en un mes, amb una petita intervenció, i llavors es congelen en nitrogen líquid. El cost és d’uns 2.000 euros.

Pel que fa al debat sobre el límit d’edat de les mares, Olivares ha explicat que la llei espanyola no estableix una edat màxima, però ha puntualitzat que la majoria de les clíniques de fertilitat no tracten pacients de més de 50 anys.

Escolta l’entrevista completa aquí: