L’envelat dels Jardinets de Gràcia, un dels elements que s’ha incorporat a la festa major d’enguany per commemorar-ne el bicentenari, acull activitats i exposicions des que va ser instal·lat el mes de maig, i fins que acabin les festes, a l’agost. Actualment hi ha una exposició sobre els envelats. A més, s’hi està fent un projecte educatiu amb les escoles, l’Engracia’t. La idea és que els infants coneguin aquesta cultura i tradició del segle XIX: què eren els envelats, els tipus que hi havia, els balls que s’hi feien, les funcions que tenien o l’arquitectura d’aquests espais.

Els alumnes de sisè de l’Escola Patronat Domènech han après que l’envelat que s’ha muntat als Jardinets de Gràcia és del tipus d’antenes. També, que té origen mariner tal com es pot veure amb la vela, els nusos, cordes i politges en què s’estructura. O que era molt típic decorar-los amb motius florals i que els balls que s’hi feien eren el de la patata o del guapo. Els joves han pogut conèixer coses sobre l¡envelat que no coneixien amb aquesta activitat del taller Engracia’t, segons assegura Gabriel Inaburu, un dels alumnes: “Hem hagut de respondre a unes preguntes mirant l’exposició i jo no sabia gairebé res dels envelats i ara he après bastant.”

Una altra manera d’endinsar els infants en la cultura popular gracienca és fent-los partícips dels guarnits que commemoren el bicentenari que enguany celebra la festa. Han après que l’art floral era una de les maneres en què es decoraven els envelats. I per això el taller artístic amb què han acabat l’experiència ha consistit a fer collages amb paper de seda en què hi hagués flors i el número 200, els anys que fa que es fa la Festa Major de Gràcia. Aquestes creacions serviran per fer les banderoles de Gran de Gràcia, un carrer que antigament s’havia guarnit amb penons i que aquest any recupera aquella tradició amb motiu del bicentenari. Fins a 450 dibuixos, d’alumnes d’unes cinc escoles del barri, ompliran la part central de Gran de Gràcia. Prèviament hauran passat per impremta per convertir-se en banderoles de 90 cm x 1,20 m. Però no en seran les úniques, en total hi haurà unes 800 banderoles al carrer, des dels jardinets fins a Fontana, amb obres també de l’IED Gràcia i l’Escola Massana. El disseny del guarnit de Gran de Gràcia està sent coordinat pel mateix comissari del bicentenari, Josep Mañà.