L’OMS defineix la fam oculta com la carència de vitamines i minerals essencials en la dieta per poder potenciar la immunitat i un desenvolupament saludable. És a dir, principalment, la manca de vitamines A, ferro, zinc i iode. Segons Lluís Serra Majem, doctor en medicina i nutrició, actualment el nombre de nens amb prevalença d’una deficiència nutricional a Catalunya podria rondar el 8 % de la població, una xifra que doblaria la de l’any 2003, que era del 4 %. Serra Majem, però, també alerta de la impossibilitat de donar xifres exactes perquè el Departament de Salut va deixar de fer enquestes de nutrició de la població arran de la crisi econòmica, és a dir, des de fa més d’una dècada.

Tot i això, l’informe de l’ECAS conclou que les mancances en macronutrients prenen especial rellevància en la infància, i que es podrien “hipotèticament” vincular a un cert nombre de casos d’escàs rendiment escolar o baixa alçada en els nens.

La importància de menjar a casa i en família

Segons el doctor Serra Majem és important que les famílies disposin dels recursos necessaris per destinar-los a l’alimentació i alerta que s’està fent una cultura del gust de la dieta mediterrània diferencial segons els ingressos. “Fem sabors i gustos en funció de les classes socials, hi ha tomàquets per pobres i d’altres per la gent que té diners”, afirma i “si un albercoc no té gust a albercoc, el nen no se’l menjarà”. A més, destaca la importància de cuinar amb oli d’oliva verge extra, la base de la dieta mediterrània, i assegura que “el menjador escolar és molt important però encara ho és més que mengin a casa”. “Les famílies han de disposar de diners i de temps”, assegura Mercè Darnell, adjunta d’Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona. Això vol dir potenciar les habilitats culinàries i facilitar la conciliació, és a dir, que pares i fills puguin tenir temps i espai per comprar junts, cuinar junts i menjar junts. “No podem separar els nens dels pares si realment volem promoure una alimentació adequada”.