Manolo Vilchez és el coordinador d’Al Sol, una microempresa d’economia solar que aposta per la cultura energètica, sostenible i renovable.  L’especialista ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que una cuina solar és un sistema de captació dels fotons solars que, per reflexió o acumulació, actua en recipients on es processen aliments.

Aquestes cuines són concentradors parabòlics permeten cuinar qualsevol aliment. Es pot cuinar des d’una hora després de la sortida del sol i fins a una hora abans de la posta. El captador solar d’aquest tipus de cuina busca la perpendicular de l’altura solar, per funcionar de forma òptima, i pot arribar a assolir temperatures molt superiors als 100 ºC.

Portar l’oli a ebullició, per exemple, pot trigar tan sols uns 10 minuts. Un cop bullen l’oli o l’aigua, el temps de cocció dels aliments  és similar al d’una cuina convencional.

El preu és inferior al d’una cuina de gas. Una cuina solar d’un metre de diàmetre -per cuinar per a fins a sis persones-  sol rondar els 185 euros. També hi ha cuines col·lectives, d’1,4 m de diàmetre, que permeten cuinar per a 20 persones.

Un altre tipus d’aparell solar són els forns solars, una mena de capses tancades per un vidre que fan una funció similar a la d’un hivernacle aprofitant els raigs solars.

A continuació podeu escoltar l‘entrevista sencera a Manolo Vilchez a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm: