La Festa Major de Gràcia es prepara per viatjar a Sallent -al Bages- per guarnir un carrer a la manera que es fa a Gràcia. La visita tanca l’intercanvi que va començar l’agost passat quan un grup de veïns de Sallent van venir a Gràcia a “enramar” un carrer. Ara, és el torn dels festers graciencs que portaran un tastet dels guarnits de la Vila per ensenyar les tècniques pròpies. Per fer-ho s’ha recuperat alguns guarnits de la festa major passada i un tram del carrer s’està fent nou.

Les enramades de Sallent se celebren per Corpus des de fa 600 anys. L’origen dels guarnits de Gràcia és molt similar, ja que s’utilitzaven elements vegetals per fer les decoracions. Trenes de boix o arcades amb fulles de palmeres s’estenien pels carrers. Ara, els guarnits han evolucionat,  a Sallent encara es mantenen alguns elements vegetals i a Gràcia s’han perdut totalment.

Enramades a Gràcia

L’any passat, per la Festa Major de Gràcia del Bicentenari, es va convidar a l’Associació d’Amics de les Enramades de Sallent, perquè engalanessin un carrer com es feia abans, amb elements vegetals i algunes flors de paper. Ara, Gràcia farà el retorn guarnint un carrer de Sallent per Corpus. Com explica el Joan Sánchez de la Fundació Festa Major de Gràcia, aniran el dia 30 de maig a la població bagenca i estaran tot el dia i la nit treballant, perquè el dia de Corpus al matí es pugui inaugurar el carrer: “Pujarem una delegació d’uns 25 graciencs, llavors estarem enramant, que ells li diuen, nosaltres li diem guarnir, cadascú té la seva paraula”.

Tècniques pròpies i reciclat

Per guarnir Sallent, els festers de Gràcia estan treballant en tres trams de temàtiques i tècniques diferents. Han pogut reaprofitar algunes decoracions de la festa major passada, com la del Petit Príncep de la plaça de la Vila de Gràcia o les palmeres d’Ali Babà del carrer de Joan Blanques de Baix, però també han hagut de crear una decoració nova basada en un dia plujós. La idea és portar una mostra de les tècniques que utilitzen els festers graciencs. La Cristina Pérez, de la Fundació Festa Major de Gràcia, diu que han volgut “que es vegi també com es treballa el paper maixé, que és el que estem fent ara també per fer els planetes nous i el Petit Príncep i també com es treballen les ampolles, com s’utilitzen els materials reciclats per fer el guarnit”.