El van fundar vuit persones que van veure necessari un espai obert tots els dies al cor de Barcelona. Provenien de l’Ateneu Llibertari del Poble-sec i es van ubicar al carrer de la Cera, a una botiga que es va convertir en un espai per a la contracultura, en què es podien trobar llibres llibertaris, música, pegats i samarretes punk. Iñaki García, un dels fundadors, explica que voliendemostrar si era possible, mitjançant l’autogestió, que funcionés per nosaltres mateixos”. L’aposta els va sortir bé, malgrat que, com apunta l’Iñaki, “no teníem una idea definida o tancada, però vam demostrar que era possible, perquè hem fet 30 anys i encara continuem i hem anat canviant i aprenent”.

El Lokal no és només una botiga. També fan producció i distribució de materials alternatius, és un punt de trobada per a diferents col·lectius i, en els darrers anys, s’han convertit en punt de referència de la lluita veïnal del barri. Iniciatives com Raval resistim o el telèfon dels desnonaments han sorgit d’aquesta entitat i de la necessitat perquè, com assenyala Iñaki Garcia, “és un barri on la gent pateix molt, i la necessitat de suport mutu, d’acompanyament , d’estar en comú és més gran que a altres zones”. Però puntualitza que ells no solucionen la vida a la gent sinó que intenten buscar alternatives.

El Lokal no rep subvencions, es manté gràcies a la botiga i a l’autogestió. Reconeixen que aquest factor els condiciona però també els permet mantenir la independència.