Els veïns de la colònia Bausili fa més d'una dècada que conviuen amb l'amenaça que els seus habitatges siguin enderrocats. Aquesta possibilitat va néixer amb una modificació del Pla General Metropolità l'any 2006 i, ara, la immobiliària que va adquirir l'espai fa dos anys ha deixat de renovar els lloguers i està tapiant els pisos buits. Mercedes Centelles veïna "Si nos tienen que echar que nos echen a todos. Que nos tienen que poner un alquiler normal como el que pagamos, que nos lo pongan. No queremos que nos den propiedad ni mucho menos, que nos den alquiler como hemos estado toda la vida." Els veïns, assessorats pel Sindicat de Llogaters, ja s'han reunit amb la immobiliària, que els ha assegurat que es poden estar als seus pisos fins al 2019. Aquesta solució, però, no és del gust de tots i volen que la zona sigui declarada patrimoni per protegir-la de l'enderroc. Oriol Granados Centre Estudis Montjuïc "Té un valor testimonial molt important com habitatge popular, que justament és el que hi havia a la Marina. Aquesta zona, abans Zona Franca, o l'extrem aquest de Port era realment el testimoni més interessant d'habitatge popular." El districte està valorant aquesta possibilitat tot i que afirma que es una mica tarda per iniciar un procés de desafectació. Si això no fos possible, treballaran per intentar que les set famílies que no tenen el dret a reallotjament garantit, puguin ser reubicades a la Marina de Port.
La Colònia Bausili és un dels darrers vestigis d’arquitectura popular que queden a la Marina. Es tracta d’un petit passatge, paral·lel a l’avinguda de la Zona Franca i amagat darrere d’una benzinera, que podria desaparèixer a causa d’interessos immobiliaris. L’empresa Global Blue Center va adquirir l’espai fa dos anys i ja ha comunicat als llogaters que no els renovarà els contractes. De moment, cinc famílies amb lloguers temporals ja han rebut un burofax avisant que havien de marxar.
Aquests veïns han contactat amb el Sindicat de Llogaters per assessorar-se i han tingut una primera reunió amb la immobiliària que els ha garantit que poden estar als seus pisos fins al 2019. Tot i això, la propietat encara ha de presentar el projecte per reparcel·lar i urbanitzar l’espai. Això encara podria tardar uns tres anys i el veïnat espera que l’empresa els permeti allargar l’estada fins a l’últim moment.
Les opcions: Desafectació o reallotjament
L’alternativa per als veïns amb rendes antigues és el reallotjament
, però aquesta solució no és del gust de tots i volen que la zona sigui declarada patrimoni per protegir-la de l’enderroc. Des de l’Ajuntament expliquen que estan valorant aquesta possibilitat, però afirmen que aquesta proposta ha sorgit tard i és difícil iniciar un procés de desafectació. Si aquesta opció no fos possible, el districte assegura que treballarà per intentar que les set famílies que no tenen el dret a reallotjament garantit puguin ser reubicades als barris de la Marina.