L’antiga fàbrica Benet Campabadal obrirà aquest divendres reconvertida en la nova Biblioteca Montserrat Abelló. Els arquitectes n’han volgut mantenir l’esperit industrial, però l’han dotat de confort. Per això, han utilitzat fusta de pi i han creat espais que podrien semblar una sala d’estar. Però també han enderrocat parets per poder connectar els diferents espais de l’edifici. “És com un privilegi poder treballar en un espai així perquè quan planteges una biblioteca, mai plantejaries les alçades que hi ha aquí ni la quantitat d’enlluernari. I llavors el punt de partida és genial” diu l’Aurora Fernández, arquitecta del projecte. També s’han fet algunes finestres al carrer per obrir l’equipament al barri i convidar el veïnat a entrar-hi.

Fons especialitzat en cultura maker

L’edifici és compartit amb l’Ateneu de Fabricació de les Corts, on es poden posar en pràctica els coneixements del fons principal de la biblioteca: la cultura maker, que es basa en la tecnologia i el fes-t’ho tu mateix i promou el coneixement obert amb l’objectiu d’idear i fabricar objectes.

El nou equipament disposa de diferents elements per fer-lo accessible a tothom, com per exemple unes bandes de rajoles amb colors i rugositats diferents, que permeten orientar-se millor a les persones amb discapacitat visual. Però destaca sobretot pel gran aprofitament de llum natural de l’edifici. Això i altres sistemes d’eficiència energètica fan de la Biblioteca Montserrat Abelló l’edifici públic més sostenible que hi ha ara mateix a Barcelona i que ha estat reconegut amb el certificat  internacional Breeam.

El nou equipament es converteix en la biblioteca de referència del districte. A més, és la única que hi ha al barri de les Corts després que, al maig de l’any passat, tanqués la de Can Rosés.