La Torre Llobeta conserva molt del seu passat rústic i de casa senyorial del segle XV, un ambient que ha casat molt bé amb les activitats culturals i literàries que s’hi han dut a terme des que fa 35 anys s’inaugurés la rehabilitació del casalot, després d’anys d’abandó i degradació. La força veïnal la va reivindicar i lluitar com a casa de cultura i així es va estrenar i continua. “Ens vam especialitzar en les lletres -afirma Celia Juárez, directora del Centre Cívic Torre Llobeta-, el món de la paraula: la poesia, la filosofia, el món del teatre, la narració oral… Som dels pocs centres cívics que tenim un projecte al voltant de la narració oral per recuperar totes les històries, llegendes i tradicions”.

Aquesta especialització va ser reforçada pel fet d’acollir, durant molts anys, la biblioteca del barri i es tradueix en molts tallers, exposicions i espectacles. Cada any passen per les sales del Centre Cívic Torre Llobeta més de 1.500 usuaris per participar en alguna de les més de 40 activitats de cada trimestre. D’aquestes, part són tallers organitzats i impartits pel grup de voluntaris de la Torre Llobeta.

Pioneres en apoderament femení

Però si hi ha un grup emblemàtic a la Torre Llobeta és el de les Dones en Forma. Enguany celebren 25 anys d’activitat. Van sorgir com a vídues o dones que necessitaven sentir-se vives i realitzar-se. “En aquella època que es reunissin unes dones per poder apoderar-se, quan encara no existia aquesta paraula, o no es fes servir –explica Rocío Martínez, dinamitzadora del Centre Cívic Torre Llobeta-, en realitat s’’estaven reunint per cultivar-se, per sentir-se més segures de si mateixes, per fer una feina social i cultural, i s’han convertit en un grup molt important al centre”.

Les dones protagonitzaran molts actes de celebració aquest any. A més, el centre cívic prepara una exposició gràfica que farà una retrospectiva dels 35 anys de vida de l’equipament, i una jornada que debatrà els reptes futurs de l’equipament, al desembre, coincidint amb les dates de l’aniversari.