Salut ha anunciat que aquest dimarts obrirà un punt de vacunació de la verola del mico a la Fira de Barcelona, de la mateixa manera que es va fer amb la covid-19. El viròleg Xavier Abad, membre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, demana a la població considerada de risc que respongui a la crida de Salut i recorda que la resposta del vaccí no és immediata: “Ningú ha d’anar a vacunar-se pensant que sortirà de la Fira i ja estarà”. Els estudis, segons ha explicat, apunten que cal una revacunació al cap de 28 dies i que no és fins a dues setmanes després de la segona dosi que s’obté la màxima protecció.

“La vacunació massiva de la verola del mico no és necessària, però tampoc possible”

Des de la detecció dels primers casos de verola del mico al maig a Catalunya, Salut ha confirmat més de 2.000 casos d’aquesta malaltia, tot i que se n’han notificat 2.889: “Estem en una fase d’estabilització si no hi ha cap altre element que en dinamitzi la propagació”. A hores d’ara, considera que “la vacunació massiva no és necessària, però tampoc possible”. Això és perquè les dosis de les vacunes són limitades i obliguen a focalitzar la immunització: “Ens hem de circumscriure als col·lectius de risc, és a dir, persones que tenen relacions múltiples, contínues i poc espaiades en el temps“.

Abad demana fer complir l’obligació de portar mascareta al metro

Preguntat pel compliment de dur mascareta al transport públic per la covid-19, Abad ha assegurat que “la impressió d’arbitrarietat no ajuda a la mesura”. La circulació del virus, segons ha explicat, continua i el fet de no dur mascareta o dur-la mal posada al transport públic no és positiu: “Jo no me l’he tret, la continuo portant”.