Enguany, Barcelona té 29 parades de castanyes que mantenen la tradició a peu de carrer. Dos dels més veterans a la ciutat, en Belarmino i la Montse, obren la parada per explicar-nos com funciona l’ofici. Tenen en comú que estan jubilats, però decideixen continuar en aquesta feina de tres mesos l’any per tradició.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Les 29 parades de castanyes d’aquesta tardor” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/economia/castanyes-barcelona-parades/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column]

 

En Belardino, originari de Galícia, fa 22 anys que posa una parada per a la Castanyada, enguany a la plaça de l’Oca del Camp de l’Arpa. Explica que la clientela ve a ell perquè fa les millors castanyes de Barcelona i diu que “el secret és un bon producte”. Les castanyes de la seva parada venen dels boscos del Barco de Valdeorras, municipi d’Ourense, a Galícia: “De les millors castanyes d’Europa”, assegura.

Però té un altre as sota la màniga, un truc de professional que li costa desvelar. La clau està en controlar la brasa: “En un primer moment, quan les poso a coure, obro la trapa perquè hi hagi foc viu i poc després la tanco perquè es coguin lentament”. Un cop cuites, les embolica en una manta per mantenir-les calentes, però el paper de diari també fa el fet.

En canvi, la Montserrat, al carrer d’Aragó número 1, a tocar de la plaça de la Universitat, diu que de trucs no n’hi ha. Els fa un tall amb un cúter i les posa a coure a foc constant fins que se n’ennegreix lleugerament la pell. Després és qüestió d’escollir si menjar-les sense més ornaments o aprofitar per fer una recepta.

Ella explica que ja està jubilada i que continua en l’ofici per seguir una tradició que li agrada i que va començar el 1978. La temporada dura tres mesos, però és clar que els dies forts són els propers a la Castanyada. “Per Tots Sants no hi ha català que no porti castanyes per a la seva família”, conclou en Belardino.