La rambla de la Muntanya, al Guinardó, era fins fa una setmana un carrer tranquil, eminentment residencial, d’un sol carril per a la circulació del trànsit. Però la situació ha canviat. Ara s’hi produeixen col·lapses de trànsit diaris, hi paren tres línies de bus i les motocicletes pugen a les voreres per intentar evitar la paràlisi en la circulació. “Hem passat d’haver de parar atenció per escoltar si passa algun cotxe, a haver de parar atenció per sentir algun moment de silenci”, comenta l’Eduard des del seu balcó.

“En hora punta, al matí i al vespre, la fila de cotxes arriba fins a l’Hospital de Sant Pau“, explica un veí a peu de carrer. Els vídeos que graven els veïns donen testimoni de la saturació: els cotxes desemboquen a la rambla de la Muntanya i es produeix un efecte embut fins que aconsegueixen sobrepassar el semàfor on el carrer fa cantonada amb el passeig de Maragall.

Trànsit, soroll i infraccions

No tots els conductors tenen la paciència necessària per esperar que es desfaci la caravana. Les voreres del carrer s’han convertit en la via d’escapada ràpida per a les motos. A l’estanc que hi ha al capdavall del carrer diuen que “la vorera sembla una autopista” i els veïns tenen por que algun conductor acabi enganxant un vianant en sortir del portal de casa.

Qui més ha patit la situació des de dijous passat és l’Antonia, que és invident: “Si una moto puja sense parar el motor espanta el gos pigall i jo em desoriento, fins a arribar a pensar que potser m’he equivocat i soc enmig de la calçada“, explica a un equip de betevé mentre, casualment, una moto s’enfila a la vorera darrere seu.

Una desviació de trànsit que no es compleix

L’origen del problema és a la ronda del Guinardó, al punt en què el carrer es bifurca amb el de Teodor Llorente. Des de la setmana passada, un cartell adverteix que només poden seguir la marxa per la ronda els busos, taxis i veïns, mentre que la resta de cotxes han d’agafar obligatòriament Teodor Llorente.

Cartell que no permet als vehicles seguir per la ronda del Guinardó

La realitat és que molts conductors se salten la restricció i segueixen per la ronda del Guinardó, que més endavant està totalment tallada. L’única solució per arribar al passeig de Maragall és agafar la rambla de la Muntanya, on es produeix el col·lapse.

Les obres a la ronda del Guinardó permetran habilitar un nou intercanviador de metro de Maragall de les línies 4 i 5, i està previst que s’allarguin fins al desembre.